MENIU

Acesta este cel mai periculos vârf montan din lume. Câţi alpinişti au murit aici

Cel mai periculos vârf montan din lume, după numărul de victime, se află în Nepal. Este vorba de Annapurna I, ce face parte din muntele Annapurna, masivul Himalaya. Statisticile arată că pentru fiecare trei temerari care reușesc să urce și să coboare în viață, un al patrulea își pierde viața.

Annapurna I, ce face parte din muntele Annapurna, masivul Himalaya, este cel mai periculos vârf montan din lume. Numărul alpiniştilor care şi-au pierdut viaţa urcându-l sau coborându-l ajunsese la 52 în 2012.

Trista statistică a făcut ca Annapurna I să îşi capete acest renume şi chiar să fie omoligat, în anul 2012, în Guiness World Records.

Vârful Annapurna I măsoară 8.091 metri în înălţime, aflându-se pe locul al zecelea în topul celor mai înalte formaţiuni muntoase din lume. A fost primul vârf de peste 8.000 m care a fost escaladat în istorie, relatează Agerpres. Premiera a avut loc la 3 iunie 1950, reuşita aparţinând unei echipe de alpinişti francezi, condusă de Maurice Herzog şi Louis Lachenal.

Prima ascensiune pe Annapurna I pe timp de iarnă a avut loc la 3 februarie 1987, reuşită fiind de polonezii Jerzy Kukuczka şi Artur Hajzer. Prima ascensiune solo s-a înregistrat în octombrie 2007 şi i-a aparţinut slovenului Tomaz Humar.

Primul român care a reuşit să cucerească Annapurna I a fost timişoreanul Horia Colibăşanu, la 27 aprilie 2010.