MENIU

Acest calculator are mai mult de 40 de ani și costă o avere! De ce s-a ajuns la așa ceva?

Un computer original Apple I din 1976, construit chiar de Steve Wozniak, a fost vândut la licitație pentru 371.260 de lire sterline (aproape 500.000 de dolari) la Christies. Computerul vine într-o servietă și are o tastatură dedicată. Acesta e primul model pe care compania l-a produs și i-a adus un succes incredibil. Pe atunci Steve Jobs abia începea să înțeleagă tehnologia. 

Pe lângă prețul mare, probabil te întrebi de ce acest computer e într-o servietă. Ei bine, Apple I nu avea o carcasă proprie. La vremea respectivă, pentru 666 de dolari, primeai o placă pe care o puteai „lega" la un ecran și la o tastatură, iar carcasa era problema celui care cumpăra computerul.

La un moment dat, o persoană s-a gândit să instaleze toate aceste elemente într-o serviete. Și așa a transformat creația lui Wozniak într-un PC portabil. Este estimat că în jur de 200 de astfel de computere au fost create.

În lume ar mai fi doar 68 de astfel de dispozitive. Cel vândut la licitație ar fi computerul cu numărul 10. Pentru a finanța producția acestor computere, Steve Jobs și-a vândut automobilul, un model VW Microbus, iar Steve Wozniak și-a vândut cu 500 de dolari computerul personal, un model HP-65.

Computerele originale Apple I au fost cumpărate de Byte Shop și au fost vândute cu 666 de dolari bucata. Un număr de 175 de unități dintr-un total de 200 au fost vândute, iar cele rămase au fost distruse.

Acest computer a fost cumpărat de Rick Conte. La acea vreme voia să învețe programare BASIC. El a donat computerul în 2009 către Maine Personal Computer Museum, pentru ca apoi să fie vândut în două rânduri către alte persoane.

Manualul original, mai multe reviste și articole despre Apple I, documentația originală, dar și alte lucruri precum o imprimantă SWTPC PR-40 sunt cele care au completat pachetul de achiziție la licitație.

Sursa

Mai multe articole despre:
Apple calculator computer