MENIU

Această planetă din sistemul nostru solar are cele mai ciudate culori. De ce?

Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar a stârnit de-a lungul timpului curiozitate cercetătorilor datorită trăsăturilor acesteia. Însă, unul dintre cele mai mari mistere are legătură cu nuanțele de culoare pe care le văd astronomii când studiază planeta. În acest sens, un studiu ne arată ce anume cauzează culorile și vârtejurile planetei Jupiter. 

Astrofizicienii Navid Constantinou și Jeffrey Parker au lansat o teorie inedită care spune că „fluxurile de jeturi, care controlează fluxul de gaze din jurul atmosferei exterioare, se formează cu ajutorul gazelor magnetizate de sub suprafața planetei".

Mai mulţi curenţi de pe Jupiter se propagă de la vest la est, fiind similari cu cei de pe Pământ. Spre deosebire de cei de pe planeta noastră, pe Jupiter curenţii sunt mai netezi şi drepţi. Astfel, norii de amoniac din atmosfera superioară a lui Jupiter sunt transportaţi de aceşti curenţi şi formează dungile colorate de pe planetă.

Misterul din spatele culorii lui Jupiter a fost elucidat

O echipă internaţională de cercetători a studiat dovezile recente furnizate de sonda Juno ce a analizat straturile gazoase ale lui Jupiter. Astfel, au descoperit că curenţii lui Jupiter ajung la adâncimi de 3.000 de kilometri sub norii lui Jupiter ce au culori precum alb, roşu, portocaliu, maro şi galben, sugerează informaţiile prelevate de Juno.

Jupiter este format în mare parte din hidrogen și heliu, astfel prezintă o presiune intensă de gaz sub suprafața sa, ceea ce poate forța electronii să-și piardă moleculele de hidrogen și heliu.

Specialiştii susţin că interacţiunea dintre atmosfera lui Jupiter şi câmpul său magnetic este cea care produce straturile vizibile de pe suprafaţa planetei. Navid Constantinou, cercetător din cadrul Universităţii din Australia, a declarat că până în prezent erau cunoscute doar câteva detalii despre ce se află sub norii lui Jupiter.

Specialiştii susţin că un câmp magnetic puternic suprimă curenţii de pe Jupiter. În cadrul cercetării au fost utilizate calcule matematice pentru descoperirea instabilităţii ce duce la apariţia curenţilor atunci când câmpurile magnetice sunt prezente.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare spaţiu planetă Jupiter