MENIU

20 de alimente care vindecă ficatul - Totul despre cum menții sănătatea „uzinei vii” a organismului

20 de alimente care vindecă ficatul - Totul despre cum menții sănătatea „uzinei vii” a organismului

Ficatul joacă un rol important în sănătatea fiecăruia și are nevoie de îngrijire zilnică.

Ficatul este responsabil pentru peste 2000 de funcții chimice în organism. Ficatul este un organ special, inteligent, care lucrează zi și noapte. Dar pentru a putea face atât de multe lucruri, are nevoie de ajutor. Trebuie să mănânci zilnic alimente sănătoase, să consumi suplimente și plante care curată, detoxifiaza și vindecă ficatul.
 
Cele mai multe probleme ale ficatului din zilele noastre au legătură cu toxicitatea, grăsimea sau funcționarea lentă a acestuia.
 
Cum funcționează ficatul
Pentru a avea grijă de ficatul tău, ar trebui mai întâi să înțelegi cum funcționează. Vasele de sânge aduc în organism vitamine, minerale, nutrienți, hormoni, oxigen, hidratare. Dar și, factori toxici pentru corp: toxine, poluanți,  precum pesticide, ierbicide, fungicide, medicamente, aluminiu, plumb, mercur, cuplu, virusuri și bacterii etc. Toate acestea fac parte din viață modernă și pot afecta starea de sănătate.
Ficatul are rolul de a sorta ce e bun de ce e rău. Ce e bun e pus deoparte pentru a fi folosit. Ficatul este foarte inteligent. Știe exact ce compuși sunt în mâncare, unde să îi depoziteze și cum să-i distribuie în corp.
Să luăm exemplul unui măr. Mărul conține apă care hidratează și hrănește ficatul și întreg corpul. Ficatul depozitează apă pentru a o folosi mai târziu. Când organismul este deshidratat, ficatul activează depozitele pe care le-a făcut și rehidrateaza țesuturile.
După aceleași principii, ficatul recunoaște factorii problematici și îi neutralizează, făcându-i mai puțîn periculoși, împiedicând astfel că o mulțime de toxine să ajungă la inima, creier sau alte organe, prin intermediul sângelui. Pentru a păstra sângele și organismul "curate" ficatul creează alte depozite unde păstrează aceste toxine. Pentru a păstra ficatul sănătos, el trebuie îngrijit, astfel încât să nu fie copleșit de prea multe toxine.
Cum să cureți ficatul
Pentru a elibera ficatul de toxine, este nevoie de cure detoxifiante. Acest proces trebuie să fie blând și sigur, astfel încât să nu îi faci mai mult rău decât bine. Pentru a fi sănătos, ficatul are nevoie de oxigen, apă, zahăr și săruri minerale. Aceste elemente, plus nutriențîi din fructe și legume sunt "poftele" ficatului. Când spunem zahăr nu ne referim la zahărul clasic și la siropul de porumb, ci la zaharurile sănătoase pe care le găsești în fructe, roșii, cartofi și dovleac. Zahărul ajută ficatul să descompună grăsimile.
Vezica biliară – vecină ficatului
Vezica biliară este un organ de "răcire" a ficatului, așa cum ventilatorul răcește procesorul computerului. Cu cât ficatul este mai fierbinte, cu atât vezica biliară trebuie să lucreze mai mult. Când ficatul lucrează intens, vezica se răcește, iar oamenii simt acele simptome de bufeuri sau transpirațîi nocturne pe care nu și le puteau explică.
Alimente care ajută ficatul
Acum că știi mai multe despre cum funcționează ficatul, iată câteva noțiuni legate de o alimentație corectă, care să-l protejeze.
1. Merele asigura necesarul de apă care hidratează ficatul și care îi conferă acestuia abiliatea de a hidrata întreg organismul. Merele au, de asemenea, un rol foarte activ în sănătatea tractului gastrointestinal. În plus, merele dizolvă pietrele formate la vezica biliară.
2. Anghinarea conține fitochimicale care inhibă dezvoltarea tumorilor și chisturilor pe ficat. Anghinarea ajută ficatul să neutralizeze toxinele înainte că acestea să ajungă la inima sau la creier.
3. Sparanghelul este bogat în flavonoide și compuși antiinflamatori foarte puternici. Ei acționează că aspirina naturală. Sparanghelul curată și detoxifiaza ficatul.
4. Bananele au proprietăți antibacteriene, antifungice. Fructoza din banană acționează că un combustibil pentru ficat. Banalele hrănesc, de asemenea, mucoasa tractului intestinal.
5. Fructele de pădure acționează că niște adevărate medicamente. Ele conțin antioxidanți care vindecă ficatul.
 
Citește continuarea pe sfatulparintilor.ro