MENIU

18 lucruri pe care nu le știai despre uleiul de măsline - Când nu trebuie să fie folosit - Este periculos

Minunatul ulei de măsline este recomandat de toți nutriționiștii datorită beneficiilor extraordinare pe care le are pentru sănătate. 

Uleiul de măsline conține grăsimi bune și trebuie consumat, dacă este posibil, doar crud.
Uleiul de măsline se folosește la gătit, în industria cosmetică, la prepararea medicamentelor sau a săpunurilor. Este utilizat în toată lumea, fiind considerat o sursă bogată de grăsimi mononesaturate.
Acest ulei natural are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene care pot îmbunătăți aspectul și senzația pielii tale, făcând-o mai moale, mai netedă și mai sănătoasă în general, precum și redand un par sănătos, printre alte beneficii. Mai multe boli, printre care cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, artrita sau chiar obezitatea sunt generate de inflamația cronică. Iar uleiul de măsline are capacitatea de a reduce inflamația, susțin cercetătorii.
 
Ulei de măsline - Compoziție
 
Uleiul de măsline poate poate fi obținut prin extragere chimică sau mecanică din măsline. Extragerea chimică presupune, așa cum este și evident, folosirea diverșilor solvenți chimici pentru separarea uleiului de restul componentelor ale măslinelor. Extragerea mecanică este, la rândul ei, de două feluri: prin presare la cald sau la rece. Prin procedeul de presare la rece se păstrează cel mai bine nutrienții din măsline. Uleiul de măsline poate fi rafinat sau nu, însă prin rafinare își pierde mulți dintre nutrienți. Cel mai sănătos este uleiul de măsline brut, nerafinat, cu o aromă intensă de măsline și cu o aciditate mai ridicată.

Grăsimile sănătoase din măsline sunt extrase pentru a produce ulei de măsline, una dintre componentele cheie ale dietei mediteraneene incredibil de sănătoase. Aproximativ 14% din ulei sunt grăsimi saturate, în timp ce 11% sunt polinesaturați, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3. Dar acidul gras predominant în uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată numită acid oleic, care reprezintă 73% din conținutul total de ulei. 

 

Ulei de măsline – Beneficii

 
1. Uleiul de măsline scade nivelul colesterolului
 
Cercetările din ultimii ani au demonstrat că un consum de grăsime nu duce în mod neapărat la probleme de sănătate. O dietă din care nu lipsesc grăsimile mononesaturate, precum cele din uleiul de măsline, pot scădea nivelul LDL (colesterolul rău).
 
2. Uleiul de măsline reduce pericolul dezvoltării unor boli ale inimii - menține sănătatea inimii
 
Acidul oleic, principalul acid gras din ulei măsline, este asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii. Poate regla nivelul colesterolului și poate proteja colesterolul LDL (rău) de oxidare. Mai mult, unele studii observă că măslinele și uleiul de măsline pot reduce tensiunea arterială. 
Adăugarea uleiului de măsline în salate poate scădea riscul de a te confruntă cu boli de inima. Potrivit unor studii la care au participat peste 7000 de oameni au arătat că o dietă cu ulei de măsline este asociată cu o reducere cu până la 30% a riscului de boli cardiovasculare.
 
3. Scazi în greutate cu ulei de măsline
 
„Consumul de grăsimi nu te îngrașă?", este ușor să tragi o asemenea concluzie greșită într-o perioada în care oamenii sunt bombardați de produse „sărace în grăsimi". Adevărul este că între consumul de ulei și scăderea în greutate există o legătură. Acest lucru este datorat proprietăților sale de a induce sațietatea. Dovada este un studiu realizat de către Universitatea Harvard desfășurat tinp de 18 luni. Astfel, s-a stabilit că persoanele care au consumat în mod moderat grăsimi mononesaturate (precum cele din uleiul de măsline) au pierdut în jur de 4kg în vreme ce oamenii care au avut o dietă bazate pe produse cu un conținut scăzut în grăsimi au acumulat aproape 3kg.
 
4. Uleiul de măsline reduce șansele de a te îmbolnăvi de diabet
 
Dietă cu ulei de măsline scade riscul de diabet. În plus, salată asezonată cu acest ulei arată mult mai delicios. De asemenea, bolnavii de diabet își pot îmbunătăți nivelul zahărului din sânge printr-o dietă mediteraneană.
 
5. Uleiul de măsline scade tensiunea arterială
 
Tensiunea arterială mărită crește semnificativ riscul de atac cerebral, atac de cord și moarte. Tocmai de aceea este importantă prezența uleiului de măsline în alimentație. Datorită acidului oleic scade atât tensiunea sistolică cât și cea diastolică.
 
6. Uleiul de măsline reduce riscul de cancer
 
Consumul de ulei de măsline poate ajută la prevenirea unor forme de cancer, precum cel de la sâni. În același timp, consumul de margarină crește riscul dezvoltării cancerului de san. De asemenea, uleiul de măsline scade posibilitatea de a te confruntă cu cancer la tractul digestiv și respirator.
 
7. Menține sănătatea oaselor 

Osteoporoza se caracterizează prin scăderea masei osoase și a calității osoase. Ratele osteoporozei sunt mai scăzute în țările mediteraneene decât în ​​restul Europei, ceea ce duce la speculații că măslinele ar putea proteja împotriva acestei afecțiuni Unii dintre compușii vegetali găsiți în uleiul de măsline s-au dovedit a ajuta la prevenirea pierderii osoase în studiile efectuate pe animale.

8. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare

Studiile au demonstrat că antioxidanții dietetici vă reduc riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Măslinele sunt bogate în antioxidanți, cu beneficii pentru sănătate, de la combaterea inflamației până la reducerea creșterii microorganismelor. 

9. Are proprietăți antibacteriene 

Uleiul de măsline conține numeroși nutrienți care pot inhiba sau distruge bacteriile dăunătoare.
Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomac și poate provoca ulcere stomacale și cancer de stomac. Studiile au arătat că uleiul de măsline extravirgin combate opt tulpini ale acestei bacterii, dintre care trei sunt rezistente la antibiotice.

 

Când nu trebuie folosit uleiul de măsline
 
Atunci cand sunt preparate mâncăruri la temperaturi înalte, uleiul de măsline nu trebuie să se afle printre cele folosite. Acest tip de ulei are punctul de ardere între 185-210 grade Celsius. Iar când atinge acest punct, compușii benefici din uleiul de măsline încep să se degradeze, iar compușii care s-ar putea forma ar putea afecta sanatatea.
 
 
Utilizările uleiului de măsline
 
1. Lustruiește mobilă
 
Mobilă și alte elemente din lemn capătă un luciu deosebit dacă le freci cu ulei de măsline și puțîn suc de lămâie. Folosește o cârpă moale și rezultatul va fi fantastic.
 
2. Îndepărtează vopseaua
 
Dacă ai zugrăvit prin casă și te-ai murdărit pe piele de vopsea, uleiul de măsline îți sare în ajutor. Freacă puțîn ulei de măsline pe piele, așteaptă câteva minute că să acționeze, apoi spală-te cu apă și săpun.
 
3. Unge balamalele
 
Dacă ai o ușa care scârțâie, uleiul de măsline este tot ce ai nevoie. Unge balamalele buclucașe și vei scapă de zgomotul iritant. Procedează la fel și cu lanțul de la bicicletă sau alte construcții din metal.
 
4. Balsam pentru obiectele din piele
 
Obiectele din piele vor recăpăta o nouă lumina dacă le ungi cu ulei de măsline. Pune ulei într-un recipient cu pulverizator și stropește hainele sau obiectele din piele pătate. Rezultatul se va vedea imediat.
 
 
 
ULEIUL DE MĂSLINE; FOLOSIT ÎN COSMETICĂ
 
5. Demachiant natural
 
Machiajul poate fi îndepărtat ușor cu ajutorul uleiului de măsline. Și nu doar că scoate machiajul, însă hrănește pielea și le scapă de neplăceri pe femeile alergice la produsele de demachiat.
 
6. Balsam pentru păr
 
Uleiul de măsline hidratează și înmoaie părul. O linguriță de ulei de măsline este suficientă pentru „tratament”. Masează părul cu uleiul apoi lasă-l să acționeze 20 de minute. Repetă săptămânal procedeul și vei ține la distanță mătreață și vei îndepărta chimicalele din șampoane și produsele de styling.
 
7. Exfoliator pentru corp
 
Amestecă ulei de măsline cu zahăr tos și masează-ți corpul și față. Atenție să nu apeși prea tare pentru a nu afecta pielea. Mai poți adaugă suc de lămâie, miere și câteva picături de ulei esențial.
 
8. Hidratează pielea fără să blocheze porii 

Uleiul de măsline hidratează intensiv pielea, însă, spre deosebire de produsele cosmetice hidratante, acesta nu are efectul de blocare a porilor.
 
Sursa: sfatulparintilor.ro