MENIU

Gigi Becali, la DNA: "Suntem în post! Credeți că dracii stau?"

Omul de afaceri Gigi Becali a fost pus sub acuzare în dosarul ce vizează o retrocedare ilegală. La sosirea la DNA, Becali a făcut şi o scurtă declarație ironică, în care le-a spus jurnaliştilor că tremură de frică. 

Primul care a ajuns în fața procurorilor a fost însă nepotul latifundiarului din Pipera, Vasile Geambazi. El a fost audiat în calitate de suspect în același dosar al afacerii imobiliare cu un teren supraevaluat. Procurorii îl acuză de spălare de bani.

În 2006, Gigi Becali ar fi cumparat un teren de 21 de hectare în comuna Voluntari, pe care, la scurt timp, i l-ar fi vândut nepotului său, Vasile Geambazi, cu un milion de euro. Ulterior, Becali ar fi fost împuternicit să ceară de la ANRP despăgubiri pentru acel teren, pe motiv că nu îl putea folosi. Terenul a fost evaluat la 20 de milioane de euro, dar ANRP nu a vrut să plătească, pentru că activitatea sa era blocată. Vasile Geambazi a dat în judecată statul, iar magistrații Curții de Apel București i-au dat dreptate. Decizia lor a fost menținută de judecătorii Curții Supreme. 

Nu știu ce s-a întâmplat”, a spus George Becali, la intrarea în DNA.

Întrebat dacă va fi pus sub învinuire în dosarul privind spălarea de bani în legătură cu dosarul în care a fost audiat Vasile Geambazi, Becali a răspuns: „Da, tată”.

Întrebat, în continuare, dacă îi e teamă de ce se poate întâmpla cu acest dosar, Gigi Becali a fost ironic: „Mi-e frică foarte tare, tremur de frică. Am spălat bani cu nepotu-meu. S-au dus banii din contul meu în contul lui nepotul meu și din contul lui nepotul la mine în cont. Am spălat bani, hai, fix, la revedere”.

Geambazi a declarat la ieșirea de la audieri că procurorii îl acuză de spălare de bani. “Eu am luat banii de la Ministerul de Finanțe, prin hotărâre judecătorească. Dacă banii de la Ministerul de Finanțe sunt bani negri…Banii i-am încasat eu, nu Gigi și i-am investit inclusiv la Steaua”, a declarat Geambazi la ieșirea de la audieri.

Nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, a ajuns, marți dimineață, la DNA pentru a fi audiat în calitate de suspect, într-un dosar referitor la o afacere imobiliară.

În acest dosar, corpul de control al premierului a făcut o plângere penală, miza fiind un teren din Voluntari. Statul a ajuns sa plateasca 60 mil. euro pentru un teren vandut cu un milion.

Gigi Becali a cumparat un teren de 21 de hectare in comuna Voluntari, in anul 2006. Nu l-a pastrat mult si l-a vandut nepotului sau, Vasile Geambazi, cu un milion de euro. Intre cei doi a avut loc un schimb de cesionari si imputerniciri care, la final, s-a incheiat cu Geambazi proprietar al terenului si cu Gigi Becali imputernicit sa ceara de la ANRP despagubiri pentru acel teren, pe motiv ca nu il putea folosi, transmite site-ul știrileprotv.ro

S-a facut o evaluare conform careia terenul valora 20 de milioane de euro. ANRP nu a vrut sa plateasca, pentru ca activitatea sa era blocata. Asa ca proprietarul Vasile Geambazi a dat in judecata statul. Ba mai mult, a adus o noua evaluare din care reiesea ca parcela valora de acum 60 de milioane de euro.

El a depus plangerea la Curtea de Apel Bucuresti. Magistratii au fost foarte prompti si in doar doua luni au stabilit termen de judecata, iar intr-o singura infatisare au si luat decizia: Geambazi sa primeasca 60 de milioane de euro. Insa Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a contestat decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Le-a fost respinsa cererea, asa ca decizia Curtii de Apel a ramas in picioare. Definitiv.

În 2014, Vasile Geambazi a renunţat la despăgubirea pentru un teren de 14,7 hectare din Voluntari, dobândit prin cesiune, după ce instanţa a hotărât ca el să primească doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar şi 15 la sută din diferenţa până la valoarea imobilului. Persoanele care au revendicat iniţial suprafaţa respectivă îşi înstrăinaseră drepturile încă din anul 2003.

 

În anul 2011, S.C. Romcontrol S.A. a întocmit, în dosarul de despăgubire al lui Geambazi, un raport de evaluare şi a stabilit valoarea terenului la suma de 205.352.000 de lei. În 2012, Geambazi a dat în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, solicitând emiterea titlului de despăgubire. La data de 6 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (succesoarea Comisiei Centrale) să emită titlul de despăgubire în condiţiile Legii nr. 165/2013, ceea ce ar fi presupus ca valoarea imobilului să fie stabilită prin aplicarea grilei notarilor publici şi să se acorde, prin compensare în puncte, doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar şi 15 la sută din diferenţa până la valoarea imobilului.

 

În iulie 2013, Vasile Geambazi a obţinut o despăgubire de 297.630.000 de lei de la statul român, pentru un alt teren din Voluntari, de 21 de hectare, potrivit unei decizii irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

 

Potrivit ANRP, Vasile Geambazi a dobândit dreptul la proprietate asupra terenului de 21,7 ha din Voluntari printr-un contract de cesiune încheiat în anul 2009. În legătură cu acest dosar, în anul 2012, instanţa a hotărât ca statul român, prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, să emită titlu de despăgubire potrivit raportului de evaluare întocmit de S.C. Business Evaluator, respectiv 297.630.000 lei.

 

În acest prim dosar, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a emis, în data de 27.06.2013 un titlu de despăgubire, iar ANRP a emis, în data de 20 iunie 2014, un titlu de plată pentru prima din cele cinci tranşe aferente titlului de despăgubire.