MENIU

Cine este Crin Bologa, propunerea pentru șefia DNA

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat marți desemnarea Crin Bologa pentru funcția de procuror-șef al DNA. 

"Crin Bologa cunoaște DNA, a lucrat în DNA și nu a avut legături cu pasivele DNA. Prestația la interviu a fost impresionantă. Aduce garanții că lupat anticorupție va continua energic", a afirmat Cătălin Predoiu.

În interviul de concurs pentru șefia DNA, Bologa a susținut că situația DNA trebuie analizată întrucât, susține acesta, de la an la an numărul de dosare se reduce foarte mult

„Acum sunt foarte multe dosare pe rol, procurorii sunt încărcați. De la an la an se reduc dosarele DNA cu 2-3000. Sesizările sunt din ce în ce mai puține. (…)Trebuie văzut câte dosare vor rămâne de competență. Vom trece la o structură foarte suplă ca în Spania de exemplu? Sau va trebui să fie extinsă din nou comoetența DNA? Asta se va vedea în timp”, a adăugat acesta.

„Din păcate, în ultima vreme, activitatea DNA a înregistrat scăderea sub aspect calitativ dar și cantitativ. S-a redus numărul dosarelor soluționate, s-a redus numărul inculpaților trimiși în judecată (ș.a.m.d). În ceea ce privește operativitatea, este la un nivel foarte scăzut. Datele din 2018 arată că din 3547 de dosare, doar 1226 au fost soluționate. (…)Aceleași scăderi s-au înregistrat și în activitatea judiciară. Procurorii au participat la mai puține cauze", a afirmat procurorul.

Crin Bologa spune că, dacă ar ajunge procuror-șef al DNA, și va identifica scurgeri de informaţii din instituţie, se gândește chiar la revocări din funcții.