MENIU

Zelenski: „Sfârșitul războiului depinde atât de poziția Occidentului, cât și de dorința Rusiei”

Foto arhivă Profimedia

Sfârșitul războiului depinde atât de poziția unită a Occidentului cu privire la ajutorul Ucrainei, cât și de dorința Rusiei de a se așeza la masa negocierilor, consideră președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„În ceea ce privește momentul în care se poate termina acest război, cred că depinde de unele lucruri, lucruri specifice. În primul rând, de dorințele diferitelor partide", a spus Zelenski. Potrivit oficialului ucrainean, sfârșitul războiului depinde de dorința Occidentului unit de a nu se teme să lupte cu Federația Rusă, și, de asemenea, potrivit președintelui, depinde de dorința Rusiei. „Pentru că acest război se va încheia în orice caz și înțelegem că există o parte „militară” a războiului (acum cel mai tensionat moment: mult sânge de oameni nevinovați, civili, multe pierderi militare). După unitatea militară, în orice caz, sunt sigur că va fi un proces de pace, și va fi o masă de negocieri și cu siguranță va fi pace. Întrebarea este cu cine va negocia Ucraina, întrebarea este cu cine va negocia președintele Rusiei”, a adăugat Zelenski.

Președintele Ucrainei a subliniat că procesul de negociere depinde și de dorințele președintelui în exercițiu al Rusiei.

Întrebat dacă este posibil să se negocieze cu Putin, Zelenski a remarcat că liderul de la Kremlin se află acum în propria „bulă informațională” și nu înțelege că Ucraina nu va face concesii.

„Luptăm pe propriul nostru pământ și subliniez că acesta este războiul Ucrainei nu împotriva nimănui, ci pentru ea însăși, pe propriul pământ, pentru propria ei libertate. Și tocmai pentru propriul viitor... Și de aceea el (Putin - n.red.) Trebuie să trăiască în realitate, iar mediul său ar trebui să-l ajute să iasă din irealitatea lui informațională, pe care ei și-au construit-o de mulți ani, decenii... Așa că, astăzi nu putem vorbi cu președintele rus sau cu orice mediator”, - a spus Zelenski.

Potrivit acestuia, societatea ucraineană joacă și ea un rol important, după ce a văzut consecințele acțiunilor trupelor ruse în Ucraina și văzând ce se întâmplă acum în teritoriile ocupate. „Cred că această dorință (de a sta la masa negocierilor – n.red.) se va pierde în fiecare zi”, a spus Zelenski.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident zelenski