MENIU

Zelenski, mesaj critic în timpul finalei Campionatului de fotbal din Qatar - Cine nu a dorit difuzarea apelului la pace

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat mesajul video refuzat de FIFA, pe care voia să-l transmită înainte de finala Campionatului Mondial de fotbal din Qatar.

Președintele ucrainean a publicat duminică pe contul său de Instagram mesajul pe care a încercat să-l transmită lumii întregi înaintea finalei Campionatului Mondial de fotbal din Qatar. FIFA i-a respins solicitarea, invocând încălcarea principiului neutralităţii politice.

Biroul prezidențial al Ucrainei a criticat FIFA pentru că a refuzat să arate mesajul video al președintelui  Zelenski pe stadionul Lusail din Qatar, înainte de finala Cupei Mondiale. Videoclipul, înregistrat în limba engleză, este un „apel pentru pace”, se arată într-o declarație scrisă a Biroului președintelui ucrainean pentru CNN.

„Qatar a sprijinit inițiativa președintelui, dar FIFA a blocat inițiativa și nu va permite ca adresa video a președintelui să fie afișată înainte de meciul final”, se mai arată în comunicat.

”Acest Campionat Mondial demonstrează încă o dată că disputele între popoare şi ţări trebuie să se decidă într-un joc curat, nu într-un joc cu foc”, spune Zelenski în mesajul de pace pe care-l voia transmis înainte de finală, cu referire la războiul dintre ţara sa şi Rusia declanşat în februarie de aceasta din urmă.

”Când jucătorii sunt cei care concurează, ne bucurăm toţi de pace”, adaugă preşedintele Volodimir Zelenski, cerând în continuare în mesajul său ajutor pentru restabilirea păcii în Ucraina.

”Să vedem împreună finala Campionatului Mondial! Şi să vedem împreună sfârşitul războiului!”, îşi încheie el mesajul pe care ar fi dorit să-l transmită în direct înaintea începerii finalei Argentina-Franţa, într-un moment de audienţă masivă în toată lumea, potrivit AFP, relatează agerpres.ro.

Solicitarea lui Zelenski de a transmite un mesaj de pace mondială înainte de începerea finalei Cupei Mondiale a fost făcută cu o zi în urmă. 

Zelenski a fost surprins de răspunsul negativ din partea FIFA. Nu se știe dacă mesajul pe care vrea să-l transmitp va fi înregistrat sau în direct, potrivit CNN.

„Am crezut că FIFA vrea să-și folosească platforma pentru un bine mai mare”, ar fi spus Zelenski.