MENIU

Zelenski amână contraofensiva chiar când rușii sunt epuizați în Bahmut - Mutare strategică sau impusă în războiul din Ucraina?

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei Foto: Profi Media

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat de ce Ucriana nu a început încă o contraofensivă împotriva armatei ruse invadatoare. Rușii par să renunțe la Bahmut și să securizeze alte două orașe, însă șansele lor ar fi mult prea mici, susțin analiștii militari occidentali.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a explicat într-un interviu pentru ziarul japonez "The Yomiuri Shimbun" de ce Ucraina amână contraofensiva.

Zelenski a declarat că sunt așteptate noile echipamente militare și utilaje, tancuri și blindate pentru a începe mășcarea strategică împotriva rușilor. Amânarea anunțată de administrația de la Kiev are loc în timp ce rușii sunt epuizați pe frontul din Bahmut. Analiștii britanici susțin că rușii ar fi renunțat la orașul din Donețk dar vizează alte două orașe: Avdiivka și Kremina. Șansele rușilor de a le cuceri sunt însă minime, susțin tot analiștii militari britanici, potrivit AFP.

El a insistat asupra faptului că Ucraina nu poate încă să-și lanseze contraofensiva, deoarece Kievul aşteaptă un număr suficient de arme de la parteneri, potrivit Rador.

Liderul de la Kiev a vorbit despre necesitatea unui sprijin suplimentar în ceea ce priveşte furnizarea armelor de către aliați, subliniind că Ucraina are nevoie în special de muniție și de avioane de luptă. Zelenski a descris situația din estul ţării ca fiind dificilă.

"Așteptăm muniție de la partenerii noștri" - a declarat Zelenski, subliniind că trupele ruse folosesc zilnic de trei ori mai multă muniție decât forțele ucrainene.

Preşedintele Zelenski a mai subliniat că Ucraina nu îşi poate trimite apărătorii într-o contraofensivă fără arme suficiente. Zelenski pare că-l contrazice pe șeful serviciului de informații militare de la Kiev, Kirilo Budanov, care tocmai anunțase că Ucraina plănuiește o contraofensivă de amploare în această primăvară și că luptele din prima linie vor fi "cele mai fierbinți" în această perioadă. Iar ofițerul american Dan Rice, consilier al comandantului-șef al Forțelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat recent că armata ucraineană va avea o contraofensivă foarte puternică, "o contraofensivă care va șoca lumea".

Amânarea de care vorbește Zelenski are loc în timp ce rușii par că nu mai pot face niciun pas în Bahmut. Ministerul britanic al apărării arată, în actualizarea sa zilnică despre frontul din Ucraina, că este foarte posibil ca rușii să revină „la o concepție operațională mai defensivă”, din cauza insuccesului unei ofensive generale din ianuarie acest an.

Asaltul rusesc asupra orașului Bahmut din Donbas este în mare parte în impas, spune ministerul britanic al apărării în evaluarea de sâmbătă dimineață. Cel mai probabil, la această situație s-a ajuns din cauza pierderilor extrem de mari ale forțelor Moscovei. Trupele lui Vladimir Putin aproape că și-au pierdut suflul în atacul asupra Bahmutului și își mută atenția spre Avdiivka și Kremina, unde vor doar să stabilizeze linia frontului, spun analiștii militari britanici. În același timp, și ucrainenii se află aproximativ la același nivel.

„Și Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele în timpul apărării orașului. Situația rusă a fost probabil înrăutățită de tensiunile dintre Ministerul rus al Apărării și Grupul Wagner, ambele contribuind cu trupe în acest sector. Rusia și-a mutat probabil concentrarea operațională spre Avdiivka, la sud de Bahmut, și spre sectorul Kremina-Svatove din nord, zone în care Moscova probabil că aspiră doar la stabilizarea liniei sale de front”, au mai explicat analiștii britanici.