MENIU

Vremea urii. De ce a fost asasinat de fapt primarul din Gdansk?

Pawel Adamowicz

Primarul din Gdansk a decedat luni în urma agresiunii cu cuţitul de duminică seara în timpul unui eveniment caritabil. Un eveniment pe larg comentat în presa internațională, citată de RFI Romania.

După cum scrie Agenția France Presse, agresiunea a provocat un șoc în Polonia, o țară care nu a mai experimentat un astfel de incident violent de la cazul de împușcare a unui membru al Partidului Lege și Justiție din Lodz în 2010. PiS - o crimă comisă de către un bărbat, responsabil de acțiunile sale și care o invocat "ura" față de acest partid.

Unii comentatori se întreabă dacă atacul de la Gdansk a fost favorizat de violența dezbaterii politice dintre actualul PiS și opoziția centristă, scrie AFP amintind că atacatorul, un bărbat în vârstă de 27 de ani eliberat din închisoare acum câteva săptămâni , fusese condamnat pentru mai multe jafuri armate împotriva băncilor din Gdansk.

USA Today scrie că primarul Pawel Adamowicz, în vârstă de 53 de ani, făcea parte din opoziția democratică formată în Gdansk sub conducerea lui Lech Walesa în anii 1980. El fusese reales astă toamnă în al șaselea mandat, din postura de independent .

Ca primar, a fost o voce progresistă, care susținea drepturile LGBT și toleranța față de minorități. El a mers la parada gay de anul trecut, o acțiune rară pentru un primar din Polonia.
El a manifestat, de asemenea, solidaritate cu comunitatea evreiască atunci când sinagoga din oraș a fost avariată, anul trecut, denunțând puternic vandalismul.

În sfârșit, Washington Post notează că organizatorul manifestării caritabile, Jerzy Owsiak, este un critic liberal al actualului guvern de dreapta al Poloniei. El a denunțat o atmosfera de ură întreținută de partidului de guvernământ contra primarului.
Owsiak s-a referit la faptul că a fost descris personal într-o manieră defăimătoare într-un clip animat difuzat săptămâna trecută pe postul de televiziune de stat și care a avut, de asemenea, accente antisemite.

Animația îl arăta pe Owsiak ca pe o păpușă de lut manipulată de un oficial din conducerea Platformei Civice, manevrând bancnote pe care era desenată Steaua lui david. Radiodifuzorul și-a cerut scuze după scandalul creat.

Mai multe articole despre:
Polonia Gdansk Pawel Adamowicz