MENIU

Vladimir Putin recunoaşte anexarea Crimeei şi a dezvăluit întregul plan, într-un documentar

Vladimir Putin a dezvăluit modul în care a fost anexată Crimeea! Într-un documentar ce urmează să fie difuzat de către televiziunea rusă de stat, liderul de la Moscova vorbeşte despre ce s-a întâmplat în spatele uşilor la Kremlin, cu doar câteva zile înainte ca Parlamentul din Crimeea să fie atacat de luptători mascaţi. Iniţial, Rusia a negat orice implicare în evenimentele de anul trecut din peninsula Crimeea.

În documentarul intitulat "Drumul către casă", Vladimir Putin le povesteşte jurnaliştilor momentele tensionate în care a decis că Rusia va interveni în peninsula Crimeea. Preşedintele rus a vorbit despre o întâlnire care a durat toată noaptea de 22 spre 23 februarie 2014 şi pe care a avut-o cu oficialii din domeniul serviciilor de securitate. Printre subiecte s-au numărat "salvarea" fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, ce fusese înlăturat de la putere, dar şi eventuala anexare a Crimeei.

Vladimir Putin: "Am terminat discuţiile de-abia la ora şapte dimineaţa. La plecare, le-am spus colegilor mei: trebuie să începem să lucrăm la întoarcerea Crimeei la Rusia".

După patru zile, comandouri neidentificate au preluat controlul Parlamentului local din Simferopol şi deputaţii au votat un nou Guvern. În ziua următoare, mai multe trupe neidentificate au apărut în alte zone strategice. Moscova a insistat la momentul respectiv că nu este implicată în aceste evenimente.

La 16 martie 2014, a fost organizat un referendum în cadrul căruia majoritatea vorbitoare de limbă rusă a votat pentru independenţa de Ucraina. La 21 martie, preşedintele Putin a semnat documentele oficiale prin care provincia ucraineană era alipită la Rusia.

Data la care va fi difuzat documentarul nu este precizată.