MENIU

Vladimir Putin avertizează: Creşterea economică a Rusiei nu va reveni de la sine!

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat miercuri că relansarea economică "nu va reveni de la sine" și că Federația Rusă va trebui să identifice "noi surse de creștere" și "să se reformeze" pentru a evita stagnarea, informează AFP.

Rusia traversează în prezent al doilea an succesiv de recesiune, din cauza degringoladei de pe piața prețurilor la petrol și a sancțiunilor occidentale decise în contextul crizei ucrainene. Semne de stabilizare au apărut în aceste ultime săptămâni, însă perspectivele de creștere sunt considerate foarte reduse.

'Dinamica actuală arată că rezervele și resursele care făceau să funcționeze economia rusă înainte de începutul anilor 2000 nu mai funcționează ca înainte', a declarat Putin în timpul unei reuniuni consacrate economiei, cerând 'reforme structurale'.

'Creșterea economică nu va reveni de la sine', a avertizat Putin. 'Dacă nu vom găsi noi surse de creștere, evoluția produsului intern brut va rămâne în jurul valorii zero și posibilitățile noastre în domeniul social, al apărării naționale și al securității, precum și în alte domenii vor fi semnificativ limitate în raport cu ceea ce avem nevoie pentru dezvoltarea țării', a spus liderul rus.

Președintele Federației Ruse a făcut aceste declarații în timpul unei reuniuni a Consiliului Economic, care are drept misiune să decidă vectorii politicii economice ruse până în 2025.

Politologi au legat reactivarea acestui consiliu, care nu s-a reunit în ultimii ani, de dorința lui Putin de a pune în funcțiune un program economic în condițiile apropierii alegerilor prezidențiale, la începutul lui 2018.

Fostul ministru de finanțe al Rusiei, Alexei Kudrin, foarte respectat în mediile financiare și apropiat al liberalilor, a fost invitat să participe la acest consiliu și să propună reforme menite să dinamizeze o economie ce și-a încetinit ritmul încă înainte de criza ucraineană.

Potrivit mass-media ruse, reformele propuse de Kudrin vizează atingerea unui nivel de creștere economică de 4%, în special prin reducerea cheltuielilor bugetare, întărind independența justiției și majorând vârsta de pensionare.