MENIU

Viktor Orban a folosit datele cetăţenilor adunate în campania de vaccinare anti-COVID pentru a câștiga alegerile din Ungaria - RAPORT HRW

Viktor Orban/ (Profimedia

Fidesz, partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orban, a folosit datele cetăţenilor care s-au înscris pentru vaccinarea anti-COVID pentru a-şi răspândi mesajele în campania electorală pentru alegerile parlamentare din primăvara acestui an, relevă un raport al Human Rights Watch (HRW), citat de Politico.eu.

Potrivit raportului, persoanele care şi-au trimis datele personale pe un site web administrat de guvernul de la Budapesta pentru a se înregistra pentru vaccinul anti-COVID-19 au primit mesaje politice menite să influenţeze alegerile în sprijinul partidului de guvernământ.

Acest lucru încalcă dreptul la viaţă privată şi nu respectă principiul separării între activitatea partidului de guvernământ şi datele guvernamentale.

"Folosirea datelor personale ale oamenilor, colectate pentru ca aceştia să poată avea acces la serviciile publice, pentru a-i bombarda apoi cu mesaje de campanie politică este o trădare a încrederii şi un abuz de putere", a declarat Deborah Brown, cercetător senior în domeniul tehnologiei la HRW.

Potrivit oficialului HRW, "Guvernul ungar ar trebui să înceteze să mai exploateze datele personale pentru campanii politice şi să garanteze condiţii egale în alegeri".

Lucruile nu s-au oprit însă aici. Potrivit raportului ONG-ului, nu doar datele de la vaccinare au fost folosite pentru a ajuta Fidesz, ci şi datele de la cererile pentru reduceri fiscale şi de la înregistrările de membri ai asociaţiilor.

Reamintim că Viktor Orban a câștigat al patrulea mandat consecutiv de premier la alegerile din luna aprilie a acestui an

Peste 8,3 milioane de cetăţeni ai Ungariei au fost chemaţi, pe 3 aprilie, la urne pentru a-şi exprima votul în cel mai incert scrutin din istoria post-comunistă a ţării.

 
Mai multe articole despre: