MENIU

Vicepremier rus: Franța va livra Rusiei un prim portelicopter Mistral

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a anunțat, miercuri, că Franța urmează să livreze, la 14 noiembrie, Rusiei, un prim portelicopter Mistral, relatează Agenția France Presse, citată de Agerpres.

”Compania 'Rosoboronexport (care se ocupă cu exportul de arme rusești) a primit o invitație pentru data de 14 noiembrie, la Saint-Nazaire, unde se află 360 de marinari ruși, pentru livrarea către Rusia a primei nave 'Vladivostok' și lansarea la apă a celei de-a doua”,  a declarat Dmitri Rogozin, care supervizează complexul militar-industrial rus, citat de agențiile de presă ruse.

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, afirma, marți că președintele, Francois Hollande, va lua o decizie, în luna noiembrie, în legătură cu controversata livrare către Rusia a unui prim portelicopter Mistral.

Reamintim că vânzarea acestor două nave de război Rusiei, încheiată, în iunie, 2011, în timpul mandatului președintelui conservator, Nicolas Sarkozy, pentru suma de 1,2 miliarde de euro, a luat o turnură politică din cauza crizei ucrainene. Astfel, Franța a fost acuzată, în special de Statele Unite, că intenționează să livreze o navă de război Moscovei, în timp ce Occidentul îl acuză pe președintele rus, Vladimir Putin, că joacă un rol activ în criza din Ucraina.

Francois Hollande declara, pe 16 octombrie, la Milano, că armistițiul din Ucraina ar trebui ”respectat pe deplin” pentru ca Franța să procedeze conform planului, în ceea ce privește livrarea navelor Mistral Rusiei.