MENIU

Viaţa bate orice film! Un refugiat sirian, reţinut de 1 AN pe aeroportul din Istanbul: la ce visează

Un refugiat sirian, căruia autoritățile turce i-au refuzat intrarea pe teritoriul lor, este reținut de peste un an pe aeroportul internațional din Istanbul, fiind într-o situație identică celei a personajului interpretat de Tom Hanks în filmul 'Terminalul', relatează AFP.

Amnesty International, care a făcut cunoscut cazul, estimează că Fadi Mansour este victima unei 'detenții arbitrare' și a exercitat presiuni asupra guvernului turc pentru a-l lăsa să intre pe teritoriul Turciei în virtutea unei măsuri de 'protecție temporară'.

Potrivit acestei organizații neguvernamentale, Fadi Mansour a plecat din Siria în 2012 din cauza războiului și s-a îndreptat spre Liban înainte de a se instala în Turcia. Anul trecut, după ce fusese respins de Malaezia, el a fost arestat în 15 martie 2015 la sosirea în Turcia și reținut de atunci într-o încăpere a aeroportului 'Ataturk', rezervată 'pasagerilor cu probleme'.

În noiembrie 2015, Mansour a putut părăsi camera respectivă, privată de ferestre și luminată electric permanent, încercând să plece în Liban, dar de acolo a fost returnat spre Istanbul, potrivit Amnesty.

'Singurul meu vis în prezent este să pot dormi cu lumina stinsă', a declarat el într-o înregistrare video publicată de ONG, care a denunțat tratamentul 'crud, inuman și degradant' care i se aplică sirianului.

Solicitate de AFP, serviciile premierului turc nu au dorit să comenteze această situație.

Sirianul a publicat miercuri — pe contul său Twitter — fotografia unui hamburger, invitându-i pe toți cei interesați de situația lui să împartă cu el prânzul său zilnic la împlinirea unui an de sejur.

În filmul 'Terminal', realizat în 2004 de Steven Spielberg, Tom Hanks joacă rolul unui turist străin reținut pe aeroportul 'J.F.Kennedy' din New York de o revoluție în curs în țara sa de origine. Filmul s-a inspirat din cazul real al unui iranian, Merhan Karimi Nasseri, reținut 18 ani în aeroportul parizian Roissy.