MENIU

Veste PROASTĂ pentru români. Ce PLANURI are ţara europeană în care vor cei mai mulţi să muncească

Marea Britanie adoptă o nouă măsură menită să descurajeze imigrația

Imigraţia în Marea Britanie provenind din ţările Uniunii Europene ar trebui limitată, va pleda luni într-o alocuţiune vicepremierul britanic, lansând o dezbatere crucială pe tema imigraţiei şi Europei cu nouă luni înaintea alegerilor generale.

Potrivit unei copii a discursului său obţinute de AFP, liderul liberal-democraţilor, Nick Clegg, va propune o consolidare a sistemului european de integrare actual.

În cadrul acestuia, noii membri trebuie să aştepte până la şapte ani înainte ca cetăţenii lor să aibă dreptul de a trăi şi munci în alte ţări membre UE. Clegg vrea o prelungire a acestei durate, pe care o justifică prin diferenţele economice dintre state.

Naţiunile precum Marea Britanie ar urma să aibă dreptul de a limita intrările pe teritoriul său dacă numărul imigranţilor este prea mare după depăşirea termenului, argumentează vicepremierul în discursul său.

"Este normal - şi spun acest lucru în calitate de proeuropean - să reformăm libertatea de mişcare pentru a reflecta aceste realităţi", apreciază el. "Nu este vorba despre a închide uşa, ci de a stabiliza fluxul de persoane care intră în Marea Britanie în mod prudent şi onest".

"Este în interesul tuturor celor care trăiesc aici - fie că sunt nativi sau nu - să fie siguri că, în cazul în care un nou membru se alătură UE nu vor fi surprize şi lucruri de care să se teamă".

Printre actualii candidaţi la intrarea în UE figurează Albania, Islanda, Muntenegru, Serbia şi Turcia, dar preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a avertizat că nu vor fi noi aderări în următorii cinci ani.

Sondajele arată că imigraţia este o preocupare majoră a alegătorilor britanici în vederea alegerilor generale din mai 2015.

Plasat sub presiune de creşterea popularităţii Partidului pentru Independenţă (UKIP), eurosceptic, premierul David Cameron a promis renegocierea legăturilor ţării cu Bruxelles-ul şi organizarea unui referendum privind apartenenţa la UE în 2017, în cazul în care va fi reales.