MENIU

Venezuela în beznă, după o pană de curent. Maduro acuză imperialismul american

Venezuela a rămas în beznă. Aproape toată ţara a rămas fără curent electric de joi după-amiază. Preşedintele acuză Statele Unite de sabotaj, în timp ce opoziţia atrage atenţia că este vorba despre o guvernare proastă.

Pana s-a produs joi după-amiază, când mare parte din populaţie pleca de la serviciu. Cum nici metroul nu a mai funcţionat, sute de oameni fie au plecat pe jos, fie s-au îngrămădit în autobuzele insuficiente scoase pe străzi de autorităţi. Mai mult, nici semafoarele nu au mers, aşa că circulaţia a fost paralizată.

”Ne temem pentru siguranţa noastră pentru că, atunci când se sting luminile, infractorii profită. Transportul public nu funcţionează, sunt oameni pe străzi, autorităţile nu sunt prezente, deci mergi cu atenţie, încercând să te aperi şi să ajungi acasă”, a declarat un venezuelean.

Preşedintele Nicolas Maduro susţine că Statele Unite au sabotat o hidrocentrală ce asigură alimentarea cu energie electrică a 70 la sută din ţară. În replică, rivalul său, Juan Guaido, a acuzat guvernarea proastă.

Penele de curent electric sunt frecvente în Venezuela, unde economia se prăbuşeşte din cauza inflaţiei foarte mari, alimentele şi medicamentele lipsesc, iar peste 3 milioane de oameni au plecat, în ultima vreme, din ţară. Criticii spun că lipsa de investiţii şi corupţia au făcut ca reţeaua de electricitate să nu mai poată funcţiona. Această pană este de departe, însă, cea mai lungă şi mai amplă.

Mai multe articole despre:
Venezuela Nicolas Maduro