MENIU

Varoufakis, anunțul care zdruncină clasa politică din Grecia. Ce va face la următoarele alegeri

Fostul ministru elen de Finanțe, Yanis Varoufakis, a anunțat, joi, că nu va participa la alegerile "triste" de luna viitoare, din Grecia, și că se va concentra, în schimb, pe crearea unei noi mișcări pentru "restabilirea democrației" în Europa, relateaza Agerpres.

Varoufakis a fost demis, luna trecută, din postul de ministru de Finanțe din cauza tensiunilor cu omologii săi din zona euro, determinate de stilul său combativ și dezbinător, un stil care împiedica eforturile Greciei de a-și asigura un nou împrumut din partea creditorilor. De atunci, fostul ministru de Finanțe a atacat constant programul de ajutor pe care premierul Alexis Tsipras l-a semnat ulterior și politicile de austeritate prevăzute de acesta, revoltându-se, în Parlament, împotriva fostului său șef, informează HotNews.ro.

"Nu voi participa la aceste alegeri triste", a declarat Varoufakis pentru Reuters prin telefon, ca răspuns la o întrebare despre scrutinul anticipat ce va avea loc, cel mai probabil, la 20 septembrie.

Varoufakis, atac dur la adresa lui Tsipras: "S-a lăsat dominat de egoism. S-a predat Troicii"

 

Varoufakis a anunțat că vrea să creeze o rețea europeană, menită a restaura democrația, mișcare ce ar putea deveni eventual un partid, la acest moment fiind doar o idee pentru care a văzut că are sprijin.

"În loc să existe partide naționale care să conducă la nivel național, va fi o rețea europeană activă, la nivel național. Nu se va întâmpla imediat. Este ceva ce crește încet, ce prinde treptat rădăcini în Europa", a adăugat Varoufakis.

Partidul Syriza al lui Tsipras, care speră să revină la putere cu un mandat consolidat, a precizat că nu le va permite lui Varoufakis și altor aleși, care au votat împotriva planului de salvare, să candideze din nou pentru Parlament ca reprezentanți ai formațiunii.

Varoufakis: Acordul semnat de Tsipras cu creditorii este o umilire totală a Greciei

 



Mai mult, Alexis Tsipras l-a atacat, din nou, pe Varoufakis, declarând, miercuri, pentru Alpha TV că și-a dat seama, în iunie, că în cel mai important moment al negocierilor Greciei, cu creditorii internaționali, FMI și UE , fostul său ministru de Finanțe "vorbea, dar nimeni nu îi acorda atenție".

"Erau deconectați, nu mai ascultau ce spunea el", a afirmat Tsipras, adăugând ca Varoufakis "nu spunea nimic rău, dar își pierduse credibilitatea printre interlocutorii săi".

La rândul său, într-o declarație pentru postul de radio ABC, din Australia, Varoufakis l-a comparat pe Tsipras cu personajul mitic Sisif, pentru că "împinge aceeași piatră a austerității până în vârf", împotriva legilor economiei și principiilor etice. Varoufakis a respins, deja, speculațiile că se va alătura partidului de extremă stângă, Uniunea Populară, care s-a desprins de Syriza, săptămâna trecută, declarând pentru ABC că are o "mare simpatie" pentru ei, dar că există diferențe fundamentale, iar poziția lor ar fi una "izolaționistă".