MENIU

VARȘOVIA. Donald Trump atacă Rusia și susține articolul 5 al NATO. Răspunsul Kremlinului

Donald Trump a criticat, de la Varșovia, 'comportamentul destabilizator' al Rusiei, și a găsit timp și pentru a relua săgețile către membrii NATO care nu "își respectă obligațiile financiare". În același timp însă, liderul de la Casa Albă a confirmat angajamentul american pentru articolul 5 al NATO. 

Preşedintele american Donald Trump a denunţat joi, la Varşovia, 'comportamentul destabilizator' al Rusiei şi acţiunile Coreii de Nord, precizând totodată că a sosit momentul ca toate ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice să îşi respecte obligaţiile financiare, relatează Reuters, AFP şi DPA, citate de Agerpres. 

Trump a făcut referire în discursul său la Articolul 5 al tratatului NATO, care garantează reciprocitatea apărării statelor aliate, ceea ce constituie o schimbare de ton din partea liderului american, care a stârnit nemulţumire în rândul aliaţilor prin faptul că nu şi-a declarat susţinerea faţă de această prevedere în cursul vizitei sale la sediul NATO de la Bruxelles din luna mai, notează Reuters şi CNN.

"Celor care ne critică pentru poziţia noastră dură aş vrea să le atrag atenţia că Statele Unite au demonstrat nu doar prin vorbe, ci şi prin fapte că susţin ferm Articolul 5", a declarat Trump.

Într-o conferinţă de presă cu preşedintele polonez Andrzej Duda, Trump a mai afirmat că SUA colaborează cu Polonia şi cu ceilalţi aliaţi ai lor pentru a contracara 'acţiunile Rusiei' şi 'comportamentul său destabilizator'.

El i-a mulţumit lui Duda pentru găzduirea a 5.000 de militari americani şi pentru sprijinul Poloniei pentru NATO.

"Alianţa solidă cu Polonia rămâne esenţială în descurajarea conflictelor şi în garantarea că un război între marile puteri nu va mai lovi niciodată Europa", a spus Trump.

De partea cealaltă, Duda a spus că SUA sunt serioase în privinţa securităţii aliatului său Polonia.

"Ne considerăm parteneri loiali care cooperează în legătură cu o serie de chestiuni, inclusiv securitatea", a afirmat preşedintele polonez la conferinţa de presă cu Trump de la Castelul Regal din Varşovia.

"Am sentimentul că SUA sunt serioase în ceea ce priveşte securitatea Poloniei", a adăugat el.

În privinţa Coreii de Nord, Donald Trump a declarat că statele trebuie să demonstreze public Phenianului că acţiunile sale nu pot rămâne fără consecinţe.

"Fac apel la toate naţiunile să combată această ameninţare globală şi să arate public Coreii de Nord că există consecinţe ale comportamentului său extrem, extrem de rău", a spus Trump.

El a mai atras atenţia că va aborda cu fermitate ameninţarea reprezentată de Coreea de Nord şi că SUA iau în considerare câteva 'lucruri destul de severe' în privinţa Phenianului, dar că nu trasează linii roşii.

"Este ruşinos că ei se comportă în acest fel, dar comportamentul lor este foarte periculos, aşa că trebuie făcut ceva", a afirmat liderul de la Casa Albă.

Răspunzând unei întrebări despre scandalul declanşat de înregistrarea video realizată ca o farsă în care el atacă CNN, Trump a afirmat că postul de televiziune a luat acest lucru 'mult prea în serios'.

Trump se află joi într-o vizită la Varşovia, în Polonia, unde participă, în calitate de invitat special, şi la Summitul "Iniţiativei celor Trei Mări" (Baltică - Adriatică - Neagră), înainte de a lua parte la Summitul G20 din Germania, care se va desfăşura vineri şi sâmbătă la Hamburg.

Răspunsul Kremlinului

Kremlinul a respins joi declaraţiile preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, care consideră comportamentul Rusiei "destabilizator", informează Reuters.

"Noi nu suntem de acord cu o astfel de abordare", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov într-o conferinţă cu reporterii.

Peskov a adăugat că Kremlinul regretă de asemenea lipsa de înţelegere între Rusia şi Statele Unite în legătură cu aşteptările pentru relaţiile lor viitoare.

"Tocmai de aceea aşteptăm prima întâlnire a celor doi preşedinţi", a insistat Peskov. "Ei vor putea face personal schimb de opinii asupra celor mai importante probleme şi, în primul rând, aceasta va fi o ocazie de a se familiariza şi înţelege în cele din urmă abordarea reciprocă adevărată a relaţiilor bilaterale şi nu abordarea transmisă de mass-media", a notat el.

Putin şi Trump urmează să aibă prima lor întâlnire pe marginea reuniunii ţărilor G20 vineri la Hamburg.

Mai multe articole despre:
Rusia Polonia Donald Trump