MENIU

Cine este teroristul din Noua Zeelandă. Manifest șocant ”anti-Islam”, postat înainte de atac

Principalul suspect al atacului din Noua Zeelandă, Brenton Tarrant
Atac terorist în Noua Zeelandă

Unul dintre presupușii autori ai atacului asupra moscheelor din Christchurch, Noua Zeelandă, soldat cu cel puțin 40 de morți, postase un manifest de 87 de pagini ”ani-imigranți și anti-Islam”, scrie CNN.

Patru persoane au fost arestate în Noua Zeelandă, în legătură cu atacul sângeros asupra celor două moschei din Christchurch.

Presa australiană a scris că cel puțin unul dintre atacatori ar fi cetățean australian, extremist de dreapta. Un martor de la fața locului a descris un atacator ca fiind ”un bărbat alb, de 30-40 de ani, îmbrăcat într-o uniformă”.

Informația a fost confirmată oficial în Australia. "Pot confirma că am fost informat că o persoană dusă în arest este un cetăţean născut australian", a declarat premierul australian Scott Morrison presei la Sydney.

"Ca membri ai aceleiaşi familii cu verii noştri din Noua Zeelandă astăzi, suntem în doliu, suntem şocaţi, suntem scandalizaţi. Condamnăm cu fermitate atacul care a fost comis astăzi de un terorist violent de extremă-dreapta", a adăugat el.

Potrivit Sydney Morning Herald, ar fi vorba despre un bărbat care se identifică sub numele de Brenton Tarrant.

Într-un mesaj pe o rețea socială, acesta a postat un link către un manifest ”ani-imigranți și anti-Islam” de 87 de pagini. 

Atac terorist LIVE pe Facebook în Noua Zeelandă: cel puțin 40 de morți 

Manifestul susține o așa-numită ”autonomie etnică pentru toate popoarele”, cu o atenție specială acordată ecologiei și menținerii ”ordinii naturale”.

Referirile la istorie sunt numeroase, în special cele legate de conflictele dintre statele creștine și Imperiul Otoman.

Sydney Morning Herald mai scrie că armele lui Tarrant erau inscripționate cu datele bătăliei de la porțile Vienei, din 1683, când forțele creștine au respins asaltul otoman, și ale celei din 1571 de la Lepanto, când o coaliție creștină a învins, în Marea Mediterană, forțele otomane.

Manifestul face referire la Anders Breivik, extremistul norvegian care a ucis 77 de oameni în 2011. De fapt, Tarrant susține că ar fi primit ”binecuvântarea” apropiaților lui Breivik pentru acțiunile sale.

Textul conține și laude la adresa lui Donald Trump, ”un simbol al identității albe și al scopului comun”.