MENIU

Undă verde pentru imunizarea copiilor cu vaccinul booster COVID-19 Moderna împotriva variantelor Omicron - Ce țară a decis asta

Moderna a primit autorizaţia din partea autorităţilor americane pentru vaccinul booster bivalent COVID-19 ce vizează Omicron, la copii şi adolescenţi cu vârsta între 6 şi 17 ani. Este vorba despre un booster bivalent ce ţinteşte subvariantele Omicron BA.4 și BA.5.

Moderna a anunţat luni că a primit autorizaţia de utilizare în regim de urgenţă din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din S.U.A. pentru vaccinul COVID-19 ARNm -1273.222 - adică pentu boosterul bivalent ce vizează subvariantele Omicron BA.4/BA.5, la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 17 ani.

Cererea de autorizare în regim de urgenţă la copii şi adolescenţi se bazează pe datele clinice privind dozele booster pentru versiunea iniţială a vaccinului creat de Moderna.

În prezent, Moderna încearcă să finalizeze dosarul de utilizare privind utilizarea vaccinului la copiii cu vârsta de la 6 luni până la 5 ani.

Boosterul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, actualizat, a primit deja autorizație pentru utilizare la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani și va fi administrat în doză de 10 micrograme. Boosterul actualizat de la Pfizer a fost autorizat anterior pentru persoanele de peste 12 ani.

Astfel că și copiii și adolescenții pot primi rapelurile de la vaccinurile Moderna și Pfizer/BioNTech atât timp cât au trecut cel puțin două luni de la vaccinurile din schema primară sau de la ultima doză de rapel.

La fel ca vaccinurile disponibile pentru persoanele cu vârsta de 12 ani și peste, în septembrie, aceste seruri bivalente vizează tulpina originală de coronavirus, precum și subvariantele Omicron BA.4 și BA.5.

„Copiii au revenit fizic la școală, și oamenii își activitățile de dinainte de pandemie, astfel că există un risc crescut de expunere la virusul ce provoacă COVID-19. Vaccinarea rămâne cea mai eficientă măsură pentru a preveni consecințele severe ale COVID-19, inclusiv spitalizarea și decesul”, a anunțat săptămâna trecută directorul Centrului pentru Evaluare și Cercetare Biologică al FDA, potrivit CNN.

Autorizaţiile primite se bazează pe administrarea unei doze de rapel de 25 de micrograme la copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani şi a unei doze de rapel de 50 micrograme la adolescenţi cu vârsta între 12 şi 17 ani, fiecare dintre acestea după finalizarea schemei de vaccinare primară cu oricare dintre vaccinurile COVID-19 autorizate sau după o doză de rapel anterioară.

Luna trecută, vaccinul bivalent Moderna, care ţinteşte subvariantele Omicron BA.4 și BA.5, a primit autorizaţie din partea FDA pentru adulţii cu vârsta de peste 18 ani.