MENIU

Un oligarh renunță la cetățenia rusă, în semn de protest față de invadarea Ucrainei: „Sunt împotriva războiului”

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Omul de afaceri și filantropul israelian de origine rusă Leonid Nevzlin a anunțat că intenționează să renunțe la pașaportul său rus, în semn de protest față de invadarea Ucrainei de către Rusia, informează The Washington Post.

„Tot ceea ce atinge Putin moare. Sunt împotriva războiului. Sunt împotriva ocupației. Sunt împotriva genocidului poporului ucrainean”, a scris Nevzlin într-o postare pe Facebook.

Nevzlin a fost printre primii oligarhi ruși proeminenți care și-au impus un exil în Israel, fugind de ceea ce el a descris drept o campanie de persecuție motivată politic de către președintele rus Vladimir Putin.

În 2003, Nevzlin a fugit din Rusia în Israel, pe fondul unei investigații susținute de Kremlin asupra companiei sale petroliere Yukos. Nevzlin a deținut Yukos împreună cu Mihail B. Hodorkovski, care a fost închis de un tribunal din Moscova sub acuzația de fraudă și, mai târziu, de delapidare și spălare de bani.

Israelul a refuzat cererile de extrădare a lui Nevzlin pentru a fi acuzat în Rusia de crimă, tentativă de omor și fraude financiare.

Nevzlin a negat toate acuzațiile și a spus că sunt încercări ale lui Putin de a-l reduce la tăcere pe el și alți critici.

„Am fost unul dintre primii care au fost loviți de Putin. Mi-a aruncat prietenii în închisoare și i-a ucis pe unii dintre ei”, a scris Nevzlin. „Am petrecut aproape douăzeci de ani în afara Rusiei, dar exact asta mi-a permis să văd procesul ei de putrezire și descompunere.”

Nevzlin a scris marți că rușii au aplaudat căderea Uniunii Sovietice în anii 1990. „Să mulțumesc Domnului că unii dintre ei nu mai trăiesc astăzi”, a scris el. „Ziua în care Patria, ale cărei pașapoarte proaspete le-au sărutat, a devenit un stat fascist”.

Mai multe articole despre:
oligarh rus cetatenie rusa razboi rusia ucraina