MENIU

Nume de domnitori români, inscripții șocante pe armele teroristului din Noua Zeelandă

Șerban Cantacuzino, una dintre obsesiile lui Brenton Tarrant

Mai multe nume printre care și cel al domnitorului român Şerban Cantacuzino erau inscripționate pe încărcătoarele armelor unuia dintre atacatorii din Noua Zeelandă. Unii comentatori observă că și numele lui Ștefan cel Mare ar apărea pe o armă. 

Australianul Brenton Tarrant este principalul suspect al atacului de la moscheele din Chirstchurch, Noua Zeelandă, soldat cu moartea a cel puțin 49 de persoane.

Primele informații arată că acesta era un extremist de dreapta, anti-migrație și anti-islam, obsedat de istoria conflictelor dintre statele creștine europene și Imperiul Otoman.

Pe încărcătoarele armelor sale erau inscripționate mai multe nume, printre care cel al lui Şerban Cantacuzino, domnitor al Țării Românești și participant la asaltul otoman asupra Vienei, din 1683, un eveniment care îl preocupă intens pe Tarrant.

Şerban Cantacuzino a fost de fapt unul dintre aliații otomanilor în amintita luptă, în condițiile statului său de vasal, deși unii dintre cronicari spun că mica sa armată nu a participat activ la asaltul împotriva creștinilor. Ulterior, lui Şerban Vodă i se atribuie un plan privind alungarea otomanilor din Europa, pe care nu a mai avut timp să îl ducă la capăt.

Pe una dintre armele atacatorului pare că apare și numele lui Ștefan cel Mare.

Cine este teroristul din Noua Zeelandă. Manifest șocant ”anti-Islam”, postat înainte de atac 

Pe armele lui Brenton Tarrant mai apr nume ale unor comandanți creștini care au luptat împotriva armatelor otomane.

Într-un mesaj pe o rețea socială, Brenton Tarrant a postat un link către un manifest ”ani-imigranți și anti-Islam” de 87 de pagini.

Manifestul susține o așa-numită ”autonomie etnică pentru toate popoarele”, cu o atenție specială acordată ecologiei și menținerii ”ordinii naturale”.

Referirile la istorie sunt numeroase, în special cele legate de conflictele dintre statele creștine și Imperiul Otoman.

Atac terorist LIVE pe Facebook în Noua Zeelandă: cel puțin 40 de morți 

Sydney Morning Herald mai scrie că armele lui Tarrant erau inscripționate cu datele bătăliei de la porțile Vienei, din 1683, când forțele creștine au respins asaltul otoman, și ale celei din 1571 de la Lepanto, când o coaliție creștină a învins, în Marea Mediterană, forțele otomane.

Manifestul face referire la Anders Breivik, extremistul norvegian care a ucis 77 de oameni în 2011. De fapt, Tarrant susține că ar fi primit ”binecuvântarea” apropiaților lui Breivik pentru acțiunile sale.

Textul conține și laude la adresa lui Donald Trump, ”un simbol al identității albe și al scopului comun”