MENIU

Un francez, membru al Statului Islamic, arestat. Plănuia un atentat în săli de concert din Franţa

Un cetăţean francez, membru al organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI), care a fost arestat luna trecută după ce se întorsese din Siria, plănuia un atentat în mai multe săli de concert din Franţa, potrivit unei surse a poliţiei franceze, citată vineri de postul France TV.

Bărbatul, cu prenumele de Rada, a fost arestat în luna august de Direcţia generală de securitate internă (DGSI) a Franţei, după ce petrecuse o perioadă în Siria, suspectat că ar fi planificat un atac în Franţa.

Potrivit sursei citate, bărbatul ar fi petrecut o săptămână în Siria şi, după ce ar fi fost rănit în antrenamente, ar fi fost trimis în Franţa pentru a comite un act terorist. El se află în arestul poliţiei franceze din data de 15 august.

Sursa citată de France TV confirmă investigaţiile desfăşurate de postul francez BFM TV, care a anunţat, vineri, că bărbatul a recunoscut faţă de diviziile antiteroriste franceze care era planul său în cea de-a treia zi de detenţie. El a explicat că a intrat în Siria prin punctul Raqqa, centrul de control al grupării radicale Stat Islamic, în luna mai, scrie Mediafax.

BFM TV precizează că bărbatul ar fi fost rănit în timpul unui antrenament de o grenadă şi că, ulterior, ar fi fost repartizat în Franţa urmând un traseu complicat: Gaziantep - Istanbul - Varşovia - Praga - Amsterdam - Paris. Odată ajuns în Paris, a încetat să-l mai contacteze pe superiorul său din SI.

Rada a intrat în atenţia poliţiei după ce un alt luptător SI, arestat într-o altă ţară europeană, ar fi dezvăluit informaţii despre el.

Suspectul nu-şi alesese nici locul şi nici data atentatului pe care intenţiona să-l comită. Nu-şi cumpărase arme încă, dar, cu toate acestea, anchetatorii consideră că planul său era unul foarte serios, motiv suficient pentru a dispune arestarea lui Rada, informează BFM TV.

În luna iulie, un alt militant francez al grupării teroriste Stat Islamic a declarat, la întoarcerea în ţară, că i s-a solicitat să atenteze o sală de concert.

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a anunţat miercuri că Franţa va efectua primele raiduri aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Siria "săptămânile următoare".

Preşedintele francez Francois Hollande a ordonat armatei franceze, săptămâna trecută, să efectueze operaţiuni aeriene de recunoaştere deasupra Siriei, aşa cum face de un an în Irak, în vederea lansării unor atacuri împotriva grupării Stat Islamic. El a precizat că a ordonat Forţelor aeriene să înceapă pregătiri pentru a efectua atacuri aeriene în Siria împotriva militanţilor SI, dar a exclus posibilitatea ca Parisul să trimită trupe la sol în această ţară.

Până atunci, Franţa şi-a impus să nu intervină militar în Siria, pentru a nu servi interesele preşedintelui sirian Bashar al-Assad, căruia Parisul îi cere să renunţe la putere, considerându-l principalul responsabil de războiul care durează de patru ani în ţară.

Mai multe articole despre:
atentat Rada stat islamic