MENIU

Ultimele mutări înaintea INVAZIEI? NATO și-a RETRAS personalul de la Kiev: cât de GRAVĂ este, de fapt, situația

Steag Nato

În ciuda asigurărilor făcute de Rusia că nu va ataca Ucraina, situația de pe Flancul Estic este departe de a se fi calmat. O demonstrează și deciziile de ultimă oră luate de NATO, care şi-a retras, astăzi, personalul prezent la Kiev, pe fondul escaladării în continuare a crizei legate de Ucraina.

"Siguranţa personalului nostru este primordială, aşa încât el a fost relocat la Lvov şi Bruxelles", a declarat un purtător de cuvânt la sediul din capitala belgiană, precizând că celelalte birouri ale NATO în Ucraina rămân funcţionale, relatează Agerpres.

Alianţa nu a oferit detalii suplimentare despre numărul personalului relocat. Despre misiunea sa diplomatică la Kiev, care era până recent cea mai numeroasă într-o ţară nemembră a Alianţei, se ştie că era compusă din câteva zeci de membri. Cifra exactă nu este, însă, cunoscută. 

Potrivit media internaționale, NATO mai deţine la Kiev un centru de informare şi documentare.

Statele Unite şi-au transferat deja personalul diplomatic de la Kiev la Lvov, în vestul Ucrainei. Anunțul a fost făcut pe 14 februarie de secretarul de stat american, Anthony Blinken.

„Am dispus aceste măsuri dintr-un singur motiv: siguranţa personalului nostru. Și insistăm pentru părăsirea urgentă a Ucrainei de către toţi cetăţenii americani rămaşi în țară. Aceste măsuri de prevedere nu compromit în niciun fel sprijinul nostru sau angajamentul nostru faţă de Ucraina. Angajamentul nostru faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei este neclintit”, anunța Blinken, într-un comunicat oficial, citat de CNN.