MENIU

UE, decizie de ultimă oră privind controalele la frontierele sale externe

Statele membre ale Uniunii Europene au decis, vineri, să înăsprească 'imediat' controalele la frontierele externe ale blocului comunitar asupra tuturor persoanelor, inclusiv a cetățenilor europeni, au afirmat surse din cadrul UE, citate de AFP.

Decizia a fost luată la reuniunea extraordinară de la Bruxelles a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), convocat ca urmare a atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris soldat cu 129 de morți și 350 de răniți.

Statele membre ale UE au cerut, de asemenea, revizuirea rapidă a regulilor Spațiului Schengen, pentru ca acestea să permită realizarea de "controale sistematice asupra cetățenilor europeni", în contextul în care controalele detaliate sistematice se aplică în prezent doar persoanelor din țări terțe, a adăugat sursele citate.

De altfel, prim-ministrul francez, Manuel Valls, a declarat, joi, că sistemul Schengen "ar putea fi pus în discuție", dacă "Europa nu-și asumă responsabilitățile" la frontiere, în plină dezbatere privind lacunele ce au permis "creierului" presupus al atentatelor de la Paris să efectueze deplasări dus-întors între Europa și Siria, notează AFP.

Printre altele, premierul francez a declarat că unii dintre autorii atacurilor teroriste de la Paris "au profitat de criza refugiaților pentru a se strecura" în Franța.

"Acești indivizi au profitat de criza refugiaților... de acest haos, poate unii dintre ei pentru a se strecura..." în Franța, a afirmat Valls, fără a-și încheia fraza. El a adăugat imediat că "alții erau deja în Belgia. Iar alții, vreau să vă reamintesc, erau în Franța", a precizat Valls.