MENIU

UE aniversează 60 de ani de la primul tratat: Liderii europeni au adoptat Declarația de la Roma

Liderii statelor membre al Uniunii Europene, mai puţin premierul britanic Theresa May, participă sâmbătă la summitul informal de la Roma dedicat marcării a 60 de ani de la înfiinţarea comunităţii europene, unde va fi adoptată o nouă declaraţie privind viitorul UE.

UPDATE: Liderii UE au adoptat Declaraţia de la Roma, afirmând că organizaţia reprezintă "viitorul comun"

Declaraţia subliniază angajamentul pentru "o uniune unică cu instituţii comune şi valori puternice, o comunitate a păcii, libertăţii, democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept".

"Vom acţiona împreună, cu ritmuri şi intensităţi diferite acolo unde va fi necesar, dar mergând în aceeaşi direcţie, aşa cum am făcut în trecut, în conformitate cu tratatele şi păstrând uşa deschisă celor ce doresc să se alăture mai târziu. Uniunea noastră este nedivizată şi indivizibilă", se mai afirmă în textul Declaraţiei.

UPDATE: Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a cerut liderilor statelor UE să "demonstreze că sunt liderii Europei", avertizând că "Europa ca o entitate politică fie va fi unită, fie nu va mai fi deloc", informează site-ul postului de televizune France 24.

"Demonstraţi astăzi că sunteţi liderii Europei, că puteţi avea grijă de această moştenire imensă pe care am primit-o de la eroii integrării europene în urmă cu 60 de ani", a declarat Tusk într-un discurs la Roma, cu ocazia summitului informal dedicat marcării a 60 de ani de la înfiinţarea comunităţii europene.

Oficialul a avertizat că "Europa ca o entitate politică fie va fi unită, fie nu va mai fi deloc".

Evenimentul aniversar a 60 de ani de Uniune Europeană vine în contextul unei crize profunde a blocului comunitar după decizia Marii Britanii de a părăsi organizaţia.

"Europa reprezintă viitorul nostru comun" este mesajul-cheie din declaraţia pe care liderii celor 27 de state membre urmează să o adopte la summit-ul de la Roma, potrivit unui draft al documentului, intrat în posesia Reuters.

Președintele Klaus Iohannis participă la acest eveniment de la Roma. La începutul lunii martie, România a transmis statelor membre ale Uniunii Europene un document în care este prezentată poziția cu privire la viitorul UE în pregătirea Summitului de la Roma.

România pledează pentru o Uniune Europeană mai puternică, mai consolidată și mai coezivă, iar unul dintre principiile de bază ale Declarației de la Roma trebuie să vizeze unitatea, coeziunea și durabilitatea. "Trebuie să fie clar exprimat faptul că nu există nicio alternativă la o soluție europeană care plasează stabilitatea economiilor și societăților noastre și prosperitatea cetățenilor noștri în centrul acțiunilor Uniunii", se stipulează în document.

Planul pentru Uniunea Europeană în viitor a ridicat tensiunea la nivel diplomatic după ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a pus în discuţie cinci scenarii, între care cel mai disputat a fost cel al Europei cu mai multe viteze, respins categoric de România, dar şi de ţările din Grupul de la Vişegrad. 

Pe data de 25 martie 1957, şase ţări europene au semnat Tratatul de la Roma prin care s-au pus bazele Comunităţii Economice Europene, un precursor al Uniunii Europene, pentru ca 50 de ani mai târziu, în 2007, numărul statelor membre să ajungă la 27, după aderarea României şi Bulgariei. În 2013, ca urmare a aderării Croaţiei, numărul membrilor UE a atins nivelul maxim de până acum, ajungând la 28.

La reuniune participă toţi şefii de stat sau de guvern ai statelor membre UE, cu excepţia Marii Britanii, alături de Papa Francisc, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, scrie Mediafax.

 

 

Mai multe articole despre:
summit Uniunea Europeană Roma