MENIU

Război Ucraina. Ce este Bulava, vedeta lui Putin, cu care liderul de la Kremlin amenință aproape tot

Putin, ajutat de Bulava să amenințe Ucraina și mai ales Occidentul. Foto/Profimedia

Bulava a fost dezvoltată în cadrul unui program început în anii \"90 şi este desfăşurată pe submarinele din clasa Borei. În noiembrie anul trecut Ministerul rus al Apărării a anunţat că un submarin de acest tip a efectuat un test reuşit.

Racheta Bulava intră în dotarea armatei ruse. Este o rachetă balistică intercontinentală cu lansare de pe submarine, iar acum a intrat oficial în arsenal, anunță presa rusă.

Racheta Bulava este un element-cheie al modernizării arsenalului nuclear de care dispune Rusia, a anunţat marţi presa de stat rusă, preluată de Reuters, transmite Agerpres.

Racheta Bulava a fost dezvoltată în cadrul unui program început în anii \"90 şi este desfăşurată pe submarinele din clasa Borei. În noiembrie anul trecut Ministerul rus al Apărării a anunţat că un submarin de acest tip a efectuat un test reuşit cu o astfel de rachetă, care a fost lansată din submersie din Marea Albă şi a lovit o ţintă fixată la mii de kilometri distanţă în peninsula Kamceatka.

Potrivit agenţiei TASS, flotă rusă de Nord şi cea a Pacificului au în dotare împreună şapte submarine din clasa Borei, fiecare submarin având capacitatea de a purta 16 rachete Bulava. Conform Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, racheta Bulava are o rază de acţiune de 8.300 de kilometri şi poate transporta până la 10 vehicule de reintrare independente (Multiple Independently Targetable Re-entry Vehicles - MIRV) care pot lovi cu focoase nucleare ţinte diferite.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul încă de la începutul războiului din Ucraina că o intervenţie directă a trupelor NATO acolo poate declanşa un conflict nuclear. El a declarat în luna martie anul acesta că nu crede că Statele Unite "se grăbesc" în această direcţie, dar forţele nucleare ale Rusiei sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru orice eventualitate.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident