MENIU

UE amână ajutorul financiar pentru Republica Moldova

<p>Parlamentul European&nbsp;</p>

Uniunea Europeană a blocat pentru moment acordarea unui ajutor de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Cauza: lupta slabă împotriva corupţiei, dar şi proasta funcţionare a statului de drept de la Chişinău. Pentru a trimite banii, Uniunea Europeană aşteaptă acum avizul Comisiei de la Veneţia în privinţa schimbării legii electorale. Un material în exclusivitate, realizat de trimisul special Realitatea TV la Strasbourg, Ionuţ Iordăchescu. 

Uniunea Europeană a alocat Republicii Moldova un buget impresionant de 746 de milioane de euro pentru perioada 2014 - 2020. Banii vin ca o asistenţă macrofinanciară pentru una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Însă ultima tranşă, de 100 de milioane, s-a împotmolit în aşteptarea unor decizii importante de la Chişinău. 

"Suntem pregătiţi să acordăm împrumutul pe baza unor condiționalități extrem de sctricte pe care eu le-am introdus în comisia de buget a Parlamentului European. Condiționalități ce țin de combaterea corupţiei, combaterea spălării banilor, întărirea justiţiei, o justiţie independentă, buna funcţionare a statului de drept", spune SIEGFRIED MUREŞAN, europarlamentar român.

O altă problemă e încercarea politicienilor de la Chişinău de schimbare a legii electorale, prin implementarea unui sistem electoral mixt.

"Moldova este liberă să îşi aleagă sistemul electoral, dar contează foarte mult cum se face această alegere. Şi e foarte important ca proiectul la final să fie compatibil cu tradiţia constituţională europeană a statelor care au sisteme similare. Şi asta va analiza Comisia de la Veneţia", spune SORIN MOISĂ, europarlamentar român.

Mulţi politicieni se tem că amânarea ar putea trimite Moldova în braţele Rusiei.

"Cred că această dilemă este una falsă – dacă nu acordaţi bani Republicii Moldova, se vor duce spre Federaţia Rusă. Noi acordăm 746 de milioane de euro în 7 ani şi creştem în fiecare an banii, anul acesta creştem cu 100 de milioane. În acest timp, ce ajutor vine din Rusia? Vine o factură de gaze de 400 de milioane de euro pe an pe care Moldova trebuie să o plătească", explică SIEGFRIED MUREŞAN.

Asistenţa financiară acordată Chişinăului a provocat o dezbatere aprinsă în Parlamentul European. Unii eurodeputaţi au expirmat temeri că banii ar putea ajunge unde nu trebuie.

"Riscul ca acești bani să fie sifonați este aproape zero. sunt bani care nu merg pe proiecte, ci pt sprijinul balanței de plăți. merg la bancă și la ministerul finanțelor. sunt bani cu condiții draconice. La cea mai mică suspiciune de fraudă se poate opri plata, se pot cere banii înapoi", spune SORIN MOISĂ.

Decizia în privinţa acordării ajutorului financiar se va lua în iulie.

 
Mai multe articole despre:
UE Republica Moldova