MENIU

Ucrainenii din teritoriile ocupate se pregătesc de referendum. Vor fi întrebați dacă vor în Rusia

Rușii au pus stăpânire pe Melitopol / Foto: Profi Media

În Melitopol, oraș cu administrație numită de armata rusă, a fost anunțat un referendum în care populația va fi întrebată dacă vrea ca zona din care face parte orașul să devină parte a Rusiei.

După vizita șefului adjunct al administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko, orașul a început să se pregătească pentru referendum. „Știm că viitorul nostru este unul cu Rusia. Federația Rusă este aici pentru totdeauna acum. Și acum începem să ne pregătim pentru referendum”, a spus Galina Dalicenco, șefa administrației militaro-civile din Melitopol. 

Senatorul Consiliului Federației din Crimeea, Serghei Tsekov, a declarat la începutul lunii iunie că referendumurile privind aderarea la Rusia a regiunilor Donbass, Herson și Zaporojie ar putea avea loc într-un an. El și-a exprimat încrederea că  Kherson, Zaporozhye, Donbass își vor asigura propria recuperare, pentru că „acestea sunt regiuni care formează buget, regiuni donatoare”. „Vestul Ucrainei le-a supt totul”, crede el.

Şeful adjunct al administraţiei Herson numit de armata rusă, Kirill Stremousov, a anunţat că regiunea va deveni parte a Federaţiei Ruse. Inițial, el a declarat că „nu vor fi referendumuri”, apoi – că  „ cel puțin 60%, sau chiar 70%” dintre locuitori vor vota pentru propunere .

Kremlinul a spus că locuitorii regiunii ar trebui să-și „determine propria soartă”, iar mai târziu, secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov i-a fost greu să spună când locuitorii regiunilor Donbass, Zaporojie și Herson vor putea decide viitorul regiunilor lor. . În același timp, Moscova  a început să distribuie pașapoarte rusești în teritoriile ocupate. Pe 25 mai, Vladimir Putin și-a completat propriul decret privind  pașportarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk, extinzându-și efectul asupra locuitorilor din regiunile Zaporojie și Herson din Ucraina.