MENIU

Ucrainenii ar putea rămâne fără drona vedetă care a decimat trupele ruse

Turcia a decis să adopte o abordare mai prudentă în problema livrărilor de arme către Ucraina pentru a menține statutul de intermediar în comunicarea dintre Moscova și Kiev, a declarat Ismail Demir, șeful Agenției Turciei pentru Industria de Apărare.

Potrivit acestuia, doar Ankara „poate forța Rusia și Ucraina să negocieze” – acest lucru a devenit posibil, printre altele, pentru că Turcia a menținut un echilibru în furnizarea de arme ambelor țări. Acum, Ankara este pregătită să trimită echipamente de protecție în Ucraina și se concentrează pe găsirea unei soluții pașnice a conflictului, a spus oficialul.

„Trebuie să putem vorbi cu ambele părți. Cineva trebuie să fie în contact cu ei, să câștige încredere. Pacea este cel mai important lucru pentru noi”, a spus el.

La începutul războiului, ucrainenii au folosit cu succes dronele turcești Bayraktar TB-2 achiziționate în 2019. Cu ajutorul lor, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să distrugă o mulțime de echipamente militare rusești. În februarie, Turcia și Ucraina au semnat un nou acord privind furnizarea de drone de luptă către Kiev. În martie, acordurile erau în vigoare, dar apoi acest subiect a început să fie tăcut. Acum, oficialii ucraineni și turci refuză să comenteze. Unul dintre puținele rapoarte se referea la transferul unei drone în Lituania, pentru care s-au strâns 6 milioane de dolari prin crowdfunding - cumpărătorii lituanieni urmează să o transfere armatei ucrainene.

Publicația notează că Kievul suspectează Ankara că sprijină Kremlinul, deși, la începutul războiului, țara a arătat solidaritate cu Ucraina. La începutul lunii iunie, ambasadorul ucrainean a acuzat antreprenorii turci că cumpără cereale exportate de Rusia din regiunile ocupate ale Ucrainei. Ministerul turc de Externe a refuzat să comenteze această informație.

„Pentru turci, cel mai important lucru sunt propriile lor interese”, a declarat anonim un oficial ucrainean pentru WSJ.

În martie, la Istanbul au avut loc discuții de pace între reprezentanții Moscovei și Kievului, dar acestea nu au dat rezultate și au fost suspendate. Acum Ankara este implicată în rezolvarea problemei cu cerealele ucrainene blocate și sprijină partea rusă, care cere ridicarea sancțiunilor.

Mai multe articole despre:
bayraktar drone ucraina drona turcia