MENIU

Ucraina, supărată din cauza prelungirii restricțiilor la transportul de cereale - Zelenski, acuzații pentru 4 țări est-europene

Ucraina este supărată pe mai multe state din estul Europei care vor să prelungească restricțiile legate de transportul cerealelor. Printre acestea se află și România și Polonia. 

 

Ucraina amenință mai multe state est-europene în legătură cu prelungirea restricțiilor privind transportul cerealelor ucrainene.

Administrația de la Kiev a anunțat joi este ilegal orice demers al statelor est-europene de a prelungi unilateral restricţiile asupra importurilor de produse alimentare din Ucraina după data de 15 septembrie, când expiră termenul dat de Bruxelles, potrivit Reuters. Guvernul ucrainean a precizat că sunt afectate în acest fel interesele economice comune, când expiră dispensa dată de UE, ar fi ilegal şi ar afecta interesele economice comune.

În același timp, Ucraina a mulţumit Bulgariei, care a anunțat că nu va mai impune restricții, spre deosebire de Polonia şi Ungaria.

În același timp, Polonia, Ungaria, Slovacia şi România vor prelungi probabil restricţiile, mai scrie Reuters.

Kievul a declarat că ar putea solicita un arbitraj internaţional în legătură cu restricţiile.

Bulgaria a decis joi să nu prelungească interdicţia privind importurile de cereale ucrainene dincolo de data de expirare a acesteia, 15 septembrie.

Sofia "nu susţine" o prelungire a restricţiilor, potrivit unei rezoluţii a Parlamentului bulgar, adoptate - la iniţiativa guvernului proeuropean - cu o largă majoritate (124 de voturi pentru din 197 de deputaţi prezenţi). În textul adoptat de legislativul bulgar sunt invocate „solidaritatea cu Ucraina" şi necesitatea de a "garanta securitatea alimentară mondială".

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că este recunoscător Bulgariei pentru că nu a prelungit restricţiile asupra exporturilor agricole ucrainene.

"Bulgaria dă un exemplu de solidaritate adevărată", a scrie el pe platforma socială X, fostă Twitter.

 

În luna mai, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre, printre care și România (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina. Condiția a fost să permită  tranzitul către alte ţări.

Cele 5 țări au cerut restricții pentru a-i proteja pe agricultorii locali, care au acuzat importurile pentru prăbuşirea preţurilor pe piaţele interne din cauza supraofertei pri ncerealele ucrainene.

Măsura expiră la sfârșitul acestei săptămâni, pe 15 septembrie.

Înainte de războiul Rusiei din Ucraina, ţările est-europene nu se numărau printre principalii importatori de cereale ucrainene, dar dinamica exporturilor s-a schimbat după blocada impusă de Rusia prin retragerea din Acordul pentru cerealele ucrainene.

De la retragerea la jumătatea lunii iulie din Acord, Rusia a blocat Marea Neagră pentu transportu lexporturilor din Ucraina. Tot de atunci  început bombardarea susținută a porturilor ucrainene, ceea ce a dus și la incidentele repetate cu fragmente de drone căzute pe teritoriul României, din ultimele două săptămâni.