MENIU

Ucraina se teme de moartea lui Putin - Scenariul sumbru de război în 2023 dacă actualul președinte nu va mai conduce Rusia

Vladimir Putin Foto: Profi Media

Ucraina se teme de ce ar putea urma dacă Vladimir Putin nu se va mai afla la conducerea Federației Ruse. Scenariul este sumbru dacă ar muri Putin, susține un consilier al președintelui ucrainean Zelenski.

Consillierul președintelui Zelenski - Oleksii Arestovici susţine că după dispariţia fizică a liderului de la Kremlin, Ucraina va avea de dus încă un război cu Rusia.

„Oamenii noştri cred că moartea lui Putin este sfârşitul tuturor. În niciun caz, absolut deloc! Va fi mai rău atunci decât cu Putin”,  a declarat consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensky, Oleksii Arestovici, într-un interviu acordat unei importante jurnaliste și scriitoare ruse, Iulia Latynina, care a fost declarată agent străin după începerea războiului din Ucraina.



Latynina - Putin va rămâne în viață?

Aristovici - Nu, în Rusia nu sunt iertați regii războaielor pierdute. Moartea politică înseamnă imediat sau aproape imediat moarte fizică. Există o șansă să își trăiască restul vieții în China, dar este o șansă mică. Oamenii noștri cred că moartea lui este sfârșitul. Deloc adevărat. Va fi mai rău decât cu Putin din cauza tendințelor de răzbunare, iar Rusia se va pregăti pentru a doua rundă împotriva Ucrainei. 

Ucraina caută să-şi menţină speranța și optimismul, mai apreciază consilierul lui Zelenski.

„Ucrainenii trebuie să-și creeze un viitor postbelic inspirațional, să reconstruiască acest viitor şi să se pregătească pentru a doua etapă a războiului, care e practic inevitabilă”, a mai spus Arestovici la Latynina TV, canalul de youtube al jurnalistei ruse.

Zelenski a transmis din nou un mesaj  încurajator și în ultimul său discurs video, din noaptea de miercuri spre joi, că „nu ne-am pierdut umanitatea, chiar dacă am trecut prin luni groaznice. Şi nu o vom pierde, chiar dacă ne aşteaptă un an dificil. Vom obţine victoria. Şi chiar trebuie să o facem împreună”.

Scenariul dispariției lui Putin de la conducerea Rusiei a mai fost invocat în mai multe rânduri de la începutul războiului de partea rusă, dar și de cea ucraineană, ca și de alți analiști occidentali.

Arestovici a vorbit despre greutățile cu care se va confrunta economia Rusiei din cauza noului decret al lui Putin privind vânzarea petrolului. Liderul de la Kremlin a redus exporturile de petrol către țările care plafonează prețurile la produsele petroliere ce vin din Rusia,  scrie presa ucraineană.

Iar ministrul rus de externe - Serghei Lavrov a acuzat anterior că „cineva la Washington are planuri de a-l elimina fizic pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”. Și tot Lavrov a mai spus că Occidentul se va confrunta cu probleme economice în viitorul apropiat, astfel că va trebui să negocieze cu Rusia lui Putin.