MENIU

Ucraina pare să fi început ofensiva. Trupele Kievului au trecut Niprul

Război în Ucraina/ Foto: Profi Media

Armata ucraineană pare să fi început contraofensiva de primăvara, potrivit unor surse militare citate despre BBC. Trupele ucrainene au stabilit poziții pe malul estic al râului Nipru, în sudul regiunii Herson, regiunea parțial controlată de ruși.

Traversarea râului ar putea avea o valoarea semnificativă în cazul unei ofensive ucrainene, notează analiștii britanici.

 

Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, afirmă că bloggerii militari ruși au postat „suficiente imagini geolocalizate și rapoarte text pentru a confirma" informația.

 

Surse militare au confirmat pentru BBC o „anumită mișcare peste râul Dnipro" în apropierea orașului Herson. Armata ucraineană nu a confirmat informația în timp ce rușii au negat rapoartele.

Armata ucraineană a anunțat public, încă din februarie, despre pregătirile pentru o contraofensivă majoră, fără a preciza unde și când ar putea fi lansată.

Până în prezent, toată regiunea Herson de pe malul estic al Niprului a fost sub control rusesc, râul servind drept barieră naturală. Capitala regională, aflată pe malul vestic, a fost eliberată de forțele ucrainene în noiembrie anul trecut.