MENIU

UCRAINA: Ministrul polonez de Externe, în misiune la Kiev. ONU cere anchetă după violenţe

Radoslaw Sikorski

UCRAINA. Şeful diplomaţiei poloneze a anunţat că va pleca într-o misiune la Kiev, la solicitarea UE.

UCRAINA: Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a anunţat miercuri că va pleca "în curând" într-o misiune la Kiev, la solicitarea Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, relatează AFP.
"La cererea şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, voi pleca în curând într-o misiune la Kiev", a scris Sikorski într-un mesaj postat pe Twitter.

În urma violenţelor care au avut loc la Kiev în noaptea de marţi spre miercuri, soldate cu cel puţin 25 de morţi, şeful Guvernului polonez, Donald Tusk, le-a cerut partenerilor europeni să aprobe introducerea de "sancţiuni în special împotriva autorilor dramei de la Kiev, inclusiv sancţiuni personale şi financiare".

"Sancţiunile pot reprezenta un gest de solidaritate indispensabil şi un semnal important pentru puterea de la Kiev că acţiunea lor nu este acceptată", a declarat şeful Guvernului de la Varşovia, într-un discurs susţinut în Parlament.
Potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, 25 de persoane au fost ucise în confruntările violente care au izbucnit la Kiev între manifestanţi care susţin opoziţia şi poliţişti.

ONU cere anchetă

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a condamnat miercuri violenţele sângeroase din Ucraina şi a îndemnat la efectuarea unei "anchete urgente şi independente", relatează AFP.

"Condamn cu fermitate crimele şi îndemn Guvernul şi manifestanţii să acţioneze în vederea dezamorsării tensiunilor şi să acţioneze rapid cu scopul de a găsi o soluţie paşnică pentru criză", a declarat miercuri Pillay, citată într-un comunicat.

"Îndemn totodată la efectuarea unei anchete urgente şi independente care să stabilească faptele şi responsabilităţile, inclusiv utilizarea posibilă a unei forţe excesive, şi stabilirea responsabilităţii acestor confruntări soldate cu morţi", a adăugat ea.

Înaltul Comisar ONU a îndemnat totodată părţile să "exercite un maximum de reţinere", în urma violenţelor din ultimele ore.

Pillay lansează, de asemenea, un apel la respectarea dreptului la întrunire paşnică.
Confruntări violente au izbucnit marţi în capitala ucraineană, Kiev, între manifestanţi care susţin opoziţia şi poliţişti. Potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, au fost ucise 25 de persoane.