MENIU

Ucraina l-a respins pe candidatul propus de Rusia pentru postul de ambasador la Kiev

Ucraina l-a respins pe candidatul propus de Rusia ca viitor ambasador la Kiev, a declarat un înalt oficial din Ministerul ucrainean de Externe, citat de Reuters.

Mihail Zurabov, care a fost trimis al Moscovei la Kiev în timpul protestelor de stradă anti-ruse, al anexării Crimeei de către Rusia, în 2014, şi al implicării Kremlinului în conflictul separatist din estul Ucrainei, a demisionat în luna iulie.

Kremlinul l-a propus pe Mihail Babici, care a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcţii importante în ţară, inclusiv în cadrul FSB, dar o reprezentantă a MAE de la Kiev, Olena Zerkal, a anunţat că propunerea nu este luată în calcul, din cauza modului în care a fost făcută.

“Nu cred că va avea niciun fel de impact. Mai mult, rolul fostului ambasador în construirea de relaţii normale a fost minim”, a subliniat ea.

La rândul său, şeful diplomaţiei ucrainene, Pavlo Klimkin, a spus că respingerea nu ţine “de candidaţi sau de ceva concret, ci de crearea unei dinamici pozitive privind ceea ce se întâmplă în contextul unei agresiuni ruse”.

Ucraina şi-a înlocuit propriul ambasador la Moscova cu un reprezentant temporar în 2014, după prăbuşirea relaţiilor între foştii aliaţi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că Babici va rămâne proprunerea Moscovei. Kievul şi NATO acuză Moscova că susţine rebelii separatişti proruşi din estul ţării cu trupe şi arme, alimentând un conflict ce s-a soldat cu peste 9.400 de morţi. Kremlinul neagă orice implicare.