MENIU

UCRAINA: Ce urmează după ce liderii opoziţiei au respins "oferta otrăvită" de a conduce Guvernul

Criza din Ucraina

CRIZA UCRAINA. Berlinul apreciază că există în continuare o soluţie politică pentru criza din UCRAINA, relatează AFP.

CRIZA UCRAINA. Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier apreciază că o soluţie politică la grava criză cu care se confruntă UCRAINA este posibilă în continuare, în pofida faptului că opoziţia a refuzat concesiile făcute de preşedintele Ianukovici, apreciind că sunt insuficiente, potrivit Mediafax.

CRIZA UCRAINA. "Sunt convins că ultimele posibilităţi ale unei soluţii politice nu sunt epuizate, chiar dacă situaţia este foarte dificilă, iar ele trebuie să fie căutate", a declarat ministrul citat într-un comunicat.

CRIZA UCRAINA. "Cred că putem să dăm un singur sfat, de aici, şi anume calea care conduce la un viitor pe care UCRAINA şi-l va alege ea-însăşi nu trece, cu siguramţă, prin violenţă, indiferent care ar fi autorii" acestei căi, a adăugat Steinmeier.

CRIZA UCRAINA. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a propus sâmbătă lui Arseni Iaţeniuk să devină premier, iar lui Vitali Kliciko să devină vicepremier, însă cei doi lideri ai unor grupuri parlamentare de opoziţie au respins această ofertă. Kliciko a catalogat-o drept o "ofertă otrăvită", vizând să divizeze mişcarea, pentru ediţia de duminică a cotidianului Bild.

Opozanţii preşedintelui ucrainean reclamă atât convocarea unui scrutin prezidenţial în acest an şi nu în 2015, aşa cum este prevăzut, cât şi o revenire la Constituţia din 2004, adoptată după "revoluţia portocalie", care a asigurat Ucrainei, o fostă republică sovietică, un regim parlamentar, cu un premier puternic.

Steimeier subliniază, citat în comunicat, că Parlamentul ucrainean se reuneşte marţi şi că este vorba despre o "ocazie ca puterea să arate că este serioasă în propunerile adresate opoziţiei".

El cere abrogarea "sau cel puţin o modificare consistentă" a legilor care limitează drepturile opozanţilor şi consolidează sancţiunile aplicabile manifestanţilor, adoptate săptămâna trecută.

Lady Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, este aşteptată la Kiev joi şi vineri. Până marţi urmează să aibă loc un summit UE-Rusia, pe care europenii o acuză că şi-a folosit influenţa pentru a convinge Kievul să renunţe la un acord de asociere cu Bruxelles-ul.

Ministrul rus de Externe cere statelor vestice să nu încurajeze acțiunile protestatarilor ucrainieni

 

Mai multe articole despre:
Ucraina proteste Ucraina