MENIU

Turcia: Poliția recurge la gaze lacrimogene pentru îndepărtarea protestatarilor

Poliția turcă a intervenit vineri la Istanbul pentru a dispersa peste o mie de persoane care doreau că sărbătorească ziua de 1 Mai în Piața Taksim, declarată zonă interzisă de către guvernul islamo-conservator, relatează AFP.

Forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i respinge pe manifestanți, reuniți în cartierul Besiktas, la apelul mai multor sindicate și partide politice din opoziție, pentru a denunța interdicția impusă de autorități.

Câteva mici grupuri de militanți ai unor organizații și partide de extrema-stângă au ripostat cu sticle, pietre și focuri de artificii, în timp ce marea majoritate a manifestanților se împrăștiau pe străduțele cartierului.

Înainte de intervenția masivă, câteva incidente izolate între protestatari și forțele de ordine au fost raportate de către media turce în jurul Pieței Taksim, unde accesul a fost total închis de către polițiști.

Potrivit unui bilanț provizoriu anunțat de conducerea poliției din Istanbul, 134 de persoane au fost arestate până în prezent în cel mai mare oraș al Turciei.

De doi ani, regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan a interzis sistematic adunările în masă în Piața Taksim, care s-a aflat în centrul unui val de manifestații antiguvernamentale fără precedent în iunie 2013.