MENIU

Turcia: coloana de maşini în care se afla liderul opoziţiei a fost mitraliată

În timpul incidentului, care a avut loc în provincia Artvin din nord-estul Turciei, trei jandarmi au fost răniți, unul dintre ei fiind în stare gravă.

Aceștia se aflau în mașina care îl însoțea pe Kemal Kalicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (de centru-stânga), cea mai mare formațiune de opoziție din Turcia. „Teroriștii au deschis focul asupra mașinii de însoțire a jandarmeriei. Kalicdaroglu se află în afara oricărui pericol”, a afirmat un ofițer de poliție, citat de „RIA Novosti”.

Presa scrie că autoritățile Turciei urmează să achite Partidului Republican al Poporului un milion de euro. O decizie în acest sens a pronunțat în luna iunie anul curent Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe marginea dosarului prezentat de partidul de opoziție. CEDO a constatat că autoritățile Turciei au încălcat normele articolului 11 din Convenției Europene pentru apărarea drepturilor omului (inclusiv libertatea de asociere). Potrivit materialelor din dosar, autoritățile au confiscat anterior o sumă importantă din bunurile Partidului Republican al Poporului, din care cauză s-a și ajuns la CEDO.

În context, presa reamintește că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, revendicase în instanță 33 de mii de dolari de la liderul acestui partid, Kemal Kalicdaroglu, pentru că acesta din urmă l-a numit pe șeful statului „caricatură de dictator”.