MENIU

Trump și Clinton își domină adversarii într-o nouă serie a alegerilor primare din SUA

Donald Trump și Hillary Clinton au făcut noi pași spre obținerea învestiturii partidelor lor după o serie de victorii clare obținute marți în mai multe state, potrivit rezultatelor publicate de New York Times. Miliardarul Trump și-a învins adversarii, pe Ted Cruz și John Kasich, în toate cele cinci state disputate: Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania și Rhode Island. La rândul său, Clinton s-a impus în Connecticut, Delaware, Maryland și Pennsylvania, în vreme ce Bernie Sanders a obținut o victorie mai degrabă simbolică în Rhode Island. 

Donald Trump, favoritul la învestitura partidului republican pentru alegerile prezidențiale americane din noiembrie, a obținut victorii în statele Pennsylvania, Maryland, Connecticut, Rhode Island și Delaware, consolidându-și astfel avansul față de contracandidații săi, senatorul Ted Cruz și guvernatorul John Kasich.

Victoria sa - în toate cazurile cu peste 55% - face ca șansele unei convenții disputate pentru nominalizarea candidatului din noiembrie să fie tot mai mici.

Trump a fost prompt în a observa acest lucru. "Când boxerul îl pune la pământ pe adversar nu trebuie să mai aștepți vreo decizie", a spus el la New York, după excelenta seară electorală.

Ted Cruz, care s-a aliat cu John Kasich, trebuie acum să câștige în Indiana, la alegerile primare de săptămâna viitoare - probabil ultima șansă reală pentru a-l opri pe Trump.

În cursa democrată, Clinton a câștigat alegerile în patru state și, în mod special, în cele care îi aduc mai mulți delegați, cum ar fi Pennsylvania și Maryland.

Bernie Sanders a dovedit încă o dată că nu este dispus să cedeze ușor, obținând victoria în Rhode Island, dar șansele sale de a bloca drumul lui Clinton spre nominalizare sunt tot mai reduse.

Consilierii lui Clinton au precizat că stabilirea câștigătorului alegerilor primare din Partidul Democrat este acum o chestiune de timp, iar victoria senatoarei va deveni clară la mijlocul lunii mai sau, cel mai tîrziu la începutul lunii iunie.

Clinton însăși s-a adresat, după anunțarea rezultatelor, suporterilor lui Sanders. "Există mai multe lucruri care ne unesc decât lucruri care ne despart", a spus ea, înainte de a-și întoarce atenția asupra lui Trump, semn că se pregătește deja pentru scrutinul prezidențial din noiembrie.