MENIU

Trei militari americani, luaţi de valuri în Japonia. Taifunul Phanfone se apropie de Tokyo

<p>Alertă maximă &icirc;n Japonia: un taifun se &icirc;ndreaptă spre Tokyo</p>

Puternicul taifun Phanfone a atins luni dimineaţa centrul Japoniei şi se îndrepta direct către Tokyo, după ce a traversat sudul arhipelagului, unde patru persoane sunt moarte sau date dispărute, inclusiv trei militari americani.

Acest al 18-lea taifun din sezon a ajuns către ora locală 8.00 (2.00, ora României) "în apropiere de oraşul Hamamatsu", la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de capitală, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale japoneze pentru Meteorologie.

Trei ore mai târziu, taifunul de apropia, cu o viteză de 65 de kilometri pe oră, de Yokohama, la periferia capitalei Tokyo, unde plouă neîntrerupt de duminică, informează Mediafax.

Însoţit de rafale de vânt de până la 180 de kilometri pe oră, taifunul a blocat la sol peste 600 de avioane, la o zi după anularea a 216 zboruri, şi a provocat suspendarea căutărilor pe vârful Muntelui Ontake, în centrul Japoniei, la o săptămână după erupţia vulcanului, care s-a soldat cu cel puţin 51 de morţi.

Înainte ca centrul acestui ciclon să atingă centrul Japoniei, trombe de apă s-au abătut asupra unei mari părţi a arhipelagului, în weekend, provocând temeri că ar putea produce o nouă catastrofă, după o vară extrem de ploioasă.

Agenţia pentru Meteorologie a emis alerte speciale din cauza riscurilor de producere a unor alunecări de teren, inundaţii, valuri enorme şi ploi torenţiale.

Traficul feroviar era perturbat, iar multe şcoli au fost închise.

Ca măsură de precauţie, autorităţile au recomandat evacuarea a sute de mii de locuitori, în pofida faptului că puţine persoane dau curs acestor sfaturi.


Mai multe articole despre:
taifun taifun Japonia