MENIU

Titus Corlăţean: Criza din Crimeea accelerează şi măreşte şansele integrării R. Moldova în UE

Titus Corlăţean

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat la Realitatea TV că ceea ce se întâmplă în prezent la graniţa de Est accelerează şi măreşte şansele de integrare europeană ale Republicii Moldova. 

Ministrul de Externe român, Tirus Corlăţean, crede că şansele de integrare europeană ale Republici MOldova sunt mărite de criza din Crimeea. 

"Scenariul aderării accelerate a Republicii Moldova la UE nu este doar un scenariu, nu este susţinut doar de Traian Băsescu, este o poziţie adoptată în mod legitim, suveran, în primul rând de guvernul Republicii Moldova. Şi am spus-o inclusiv la Moscova anul trecut: această decizie trebuie respectată de toţi actorii internaţionali, inclusiv de către Federaţia Rusă. (...) Este poziţia noastră, a europenilor, de a susţine, e adevărat, cu diferite nuanţe, traseul european, pentru că una este asocierea politică şi economică, semnarea Acordului se va întâmpla mai rapid decât era prevăzut iniţial, şi alta este totuşi chestiunea următoare: efectiv, procedura de candidatură la aderarea la UE. (...) Tema unirii a tot fost discutată. În primul rând avem un spaţiu comun de identitate şi acest lucru nu poate fi schimbat. Suntem acelaşi neam şi vorbim aceeaşi limbă. Din acest punct de vedere, trebuie să privim realităţile din teren şi să spunem că azi, ceea ce este cu adevărat fezabil şi realizabil cu multă muncă, este integrarea europeană a Republicii Moldova, într-o anumită perspectivă. Faptul că se întâmplă ce se întâmplă la frontiera de Est, da, creează un culoar favorabil, accelerează şi măreşte şansele Republicii Moldova. Astăzi putem vorbi despre acest proiect", a spus Corlăţean.

Ministrul român a preferat să nu speculeze pe tema unei posibile intervenţii militare ruse în Transnistria, spunând în schimb că salută încercările oficialilor de la Chişinău de a discuta cu separatiştii transnistreni. 

"Eu vă propun să nu speculăm. Vă asigur că autorităţile române, alături de partenerii euroatlantici, sunt foarte atente", a spus Corlăţean, întrebat despre posibilitatea intervenţiei ruse în Transnistria. "E foarte important că există din partea guvernului moldovean încercări de contacte directe cu liderii separatişti. Eu cred că sunt binevenite şi încurajăm acest lucru: să existe un dialog între Chişinău şi Tiraspol", a spus ministrul.

Corlăţean a găsit şi loc pentru a critica lipsa de măsuri luate în timpul "guvernelor păstiorite de Traian Băsescu". "Azi, Republica Moldova, este aproape dependentă de gazele ruseşti. Guvernările anterioare, păstorite de Traian Băsescu ar fi putut face dincolo de logoreea acesta politică, proiecte de interconectare economică, de poduri peste Prut.  Le facem noi acum", a spus Corlăţean.

Ministrul a precizat că va merge luni, într-o vizită la Chişinău, unde ar putea fi însoţit de omologul său canadian, care vine în ptrealabil, duminică, la Bucureşti.