MENIU

Theresa May şi Jean Claude Juncker, o cină dezastru

La capătul unei cine cu Theresa May, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a spus premierului britanic că este de zece ori mai sceptic decât înainte cu privire la Brexit. Informaţiile despre discuţia celor doi au fost publicate de către presa germană, dar guvernul de la Londra le-a respins.

Detaliile de culise au fost publicate de către jurnaliştii germani care au vorbit cu numeroşi apropiaţi ai lui Jean-Claude Juncker. Oficialul european ar fi spus că şansele ca negocierile cu Marea Britanie să eşueze sunt mai mari de cincizeci la sută. Theresa May i-ar fi răspuns lui Juncker la cină că Londra nu datorează niciun ban Uniunii Europene.

Liderul britanic ar mai fi declarat că problema cetăţenilor europeni care trăiesc în Regat poate fi rezolvată în faza incipientă a negocierilor.

Nu doar Brexit-ul dă bătăi de cap Uniunii Europene, ci şi alegerile din Franţa. Candidatul pro-european, Emmanuel Macron, a avertizat că UE trebuie să se reformeze, în caz contrar Franţa o va lua pe urmele Marii Britanii.

"Trebuie să reformăm această Europă, avem nevoie de o nouă Uniune Europeană care să ne protejeze cetăţenii şi să reglementeze globalizarea. Dacă în prima zi (după victoria la prezidenţiale - n.r) decid să urmez modul în care funcţionează în prezent UE îmi voi trăda poporul. Nu vreau să fac asta pentru că în ziua de după vom avea un Frexit (ieşirea Franţei din U.E. - n.r) sau vom avea Frontul Naţional din nou".