MENIU

Teoria conspirației. A fost sau nu a fost adevăratul Putin la baia de mulțime din Rusia? VIDEO

Imagine rară: Putin, în mijlocul poporului. Foto/Profimedia

Imagini rare cu Vladimir Putin, care a coborât în stradă, printre oameni, cu care a făcut poze și-a strâns mâinile, ba chiar s-a și pupat. Un comportament cu care Putin de la Kremlin nu prea a obișnuit opinia publică. 

Videoclipurile în care Vladimir Putin își salută și sărută fanii au stârnit în mediul online o avalanșă de sugestii potrivit cărora liderul rus ar fi folosit o dublură, potrivit newsweek.com.

Gesturile care au stârnit speculații au fost surprinse în timpul unei vizite de stat în republica rusă Daghestan. Putin a dat mâna cu cei veniți să-l vadă și a sărutat capul unei școlărițe care poza pentru o fotografie cu șeful Kremlinului.

Imaginile au reactivat o mai veche teorie populară a conspirației în jurul folosirii unor dubluri pentru aparițiile publice ale lui Putin.

În aprilie, Moscova a catalogat teoria drept o minciună, negând că folosește sosii.

Nu există nicio dovadă care să coroboreze afirmația, dar teoriile continuă pe Internet.

Un utilizator de pe Twitter a ironizat gestul președintelui spunând că imaginile din Daghestan arată cum „neînfricatul dublu s-a repezit în mulțime pentru a îmbrățișa”, deși, concret, nu există nicio dovadă care să ateste afirmația.

Și alți utilizatori au vorbit despre „Sosia de corp a lui Putin”, uimiți de gesturile surprinse în Daghestan.

Jason Jay Smart, un colaborator al publicației ucrainene Kyiv Posta a afirmat și el pe rețelele sociale că „adevăratul Putin nu se întâlnește cu oamenii decât dacă aceștia fac carantină timp de o săptămână”.

Un fost ofițer de securitate declarase la începutul acestui an că liderul de la Kremlin „se înconjoară cu o barieră impenetrabilă de carantină”.

„Semăna vag cu președintele”

Editorul BBC pentru Rusia, Steve Rosenberg a întrebat retoric, joi, pe Twitter „De ce a fost Putin în Daghestan atât de diferit de Putin”, referindu-se la apropierea dezinvoltă de mulțime.

Igor Girkin, fost ofițer rus devenit blogger militar naționalist, a vorbit joi pe Telegram despre o „persoană care semăna vag cu președintele (și care nu necesită deloc respectarea carantinei!”.

Cu toate că nu a existat nicio dovadă clară că liderul de la Kremlin a folosit dubluri de corp, Andriy Yusov, purtător de cuvânt al agenției de informații militare din Kiev, a declarat, la începutul acestei luni, pentru Ukrainska Pravda că Putin folosește dubluri, potrivit unor „informații operative” și  „evaluări ale specialiștilor”, notează newsweek.com.  

 

 

Mai multe articole despre:
putin sosie dublura putin baie multime