MENIU

Tensiunile dintre România şi Ungaria au ajuns în atenția presei internaţionale

Tensiunile dintre România şi Ungaria în urma declaraţiilor premierului Mihai Tudose sunt urmărite cu atenţie şi de presa internaţională. Principalele agenţii şi publicaţii au relatat cele mai recente evoluţii în acest scandal, inclusiv faptul că ambasadorul român a fost convocat de Ministerul ungar de Externe, relatează Realitatea TV. 

Agenţia americană Associated Press scrie că drepturile a aproximativ 1,2 milioane de maghiari din România, inclusiv ale celor 700 de mii de secui din Transilvania, sunt în centrul tensiunilor dintre cele două ţări de mai multe decenii. Comentariile lui Mihai Tudose vor tensiona, probabil, relaţiile dintre coaliţia de guvernare şi principalul partid ce reprezintă interesele etnicilor maghiari în România, adaugă AP, într-un material preluat de ziare precum New York Times sau Washington Post. 

Reuters notează că Budapesta susţine aspiraţiile de autonomie ale etnicilor maghiari şi că politicienii unguri au reacţionat cu furie la declaraţiile premierului Tudose. Jurnaliştii străini reamintesc şi faptul că premierul Viktor Orban, care va încerca să obţină un nou mandat la alegerile de pe 8 aprilie, le-a acordat cetăţenie etnicilor maghiari din ţările învecinate la scurt timp după ce a ajuns la putere, în 2010. 

Aceeaşi idee este avansată şi de portalul Politico, ce notează că Orban încearcă să atragă voturile maghiarilor din Transilvania, care formează cea mai mare comunitate de unguri din afara ţării. 

Site-ul EUobserver îl citează pe ministrul de Externe de la Budapesta, care a descris declaraţiile lui Mihai Tudose drept provocatoare, inacceptabile şi nedemne de secolul al 21-lea. Portalul subliniază că, în Ungaria, declaraţiile făcute de premierul român au fost interpretate ca însemnând că etnicii maghiari ar trebui spânzuraţi. 

Subiectul a ajuns şi în Asia, unde agenţia chineză Xinhua titrează "Ungaria solicită scuze din partea premierului român în urma afirmațiilor despre autonomie".