MENIU

Tensiuni fără precedent între Moscova și Berlin, partenere înainte de războiul din Ucraina - Peste 20 de diplomați germani, EXPULZAȚI

Sunt tensiuni fără precedent între Rusia și Germania. Berlinul a confirmat că Rusia ar fi expulzat zeci de diplomaţi germani.

Ministerul de Externe rus a anunţat sâmbătă expulzarea a „peste 20” de diplomaţi germani, ca răspuns la o măsură similară luată de Berlin, potrivit agerpres.ro, care citează AFP şi Reuters.

„Peste 20 de diplomaţi germani sunt expulzaţi din Rusia”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, într-o declarație pentru postul de televiziune Zvezda.

Anterior, în cursul zilei de sâmbătă, Ministerul de Externe rus difuzase un comunicat în care anunţa „represalii  în urma noii expulzări masive” de diplomaţi ruşi din Germania.

„Condamnăm ferm aceste acţiuni ale Berlinului, care continuă să distrugă întregul evantai al relaţiilor ruso-germane, inclusiv dimensiunea lor diplomatică”, adăuga diplomaţia rusă.

"Autorităţile din Germania au decis o nouă expulzare în masă a membrilor misiunilor diplomatice ruse din Germania. Condamnăm vehement acţiunile Berlinului, care continuă să distrugă în întregime relaţiile dintre Rusia şi Germania", a declarat sâmbătă Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de agenţia Tass. "Ca reacţie la acţiunile ostile ale Berlinului, partea rusă a decis să adopte o acţiune simetrică şi va expulza diplomaţi germani din Rusia, urmând să limiteze semnificativ numărul maxim al angajaţilor reprezentanţelor diplomatice germane din ţara noastră", a precizat Maria Zaharova.

Presa germană comentează că nu este foarte clar dacă diplomaţii ruşi la care se referă Moscova au fost expulzaţi deja din Germania sau urmează să fie expulzaţi. Potrivit Die Welt, un avion guvernamental al Rusiei a zburat de la Moscova la Berlin, pentru o misiune specială, după care a revenit la Moscova. Publicația germană mai scrie că s-ar fi confirmat că un zbor special rusesc a fost legat de discuțiile cu Rusia. Sâmbătă dimineața, un avion al guvernului rus a zburat de la Moscova la Berlin cu permisiune specială, spațiile aeriene fiind închise în urma invaziei ruse în Ucraina. Aeronava Ilyushin Il 96-300 a aterizat din nou în capitala Rusiei, pe aeroportul Vnukovo, după-amiază. Inițial, însă, nu a existat nicio confirmare nici de la Moscova, nici de la Berlin că diplomații ruși se aflau la bordul aeronavei.

Moscova precizează că în 5 aprilie l-a „notificat oficial” pe ambasadorul german despre decizia ei de a „limita considerabil numărul maxim de angajaţi ai misiunilor diplomatice germane” în Rusia.

Guvernul de la Berlin a confirmat, sâmbătă după-amiază, că a cerut Rusiei să reducă numărul agenţilor de spionaj care s-ar afla pe teritoriul Germaniei.

Contactat de AFP, Ministerul de Externe german a indicat că „a luat notă de declaraţiile” Mariei Zaharova.

„Guvernul german şi partea rusă au fost în contact, în ultimele săptămâni, în legătură cu personalul din reprezentanţele diplomatice, în scopul reducerii prezenţei serviciilor de informaţii ruse pe teritoriul Germaniei. Expulzările anunţate astăzi de autorităţile ruse au legătură cu acest lucru", a transmis Ministerul de Externe de la Berlin.

Partener economic apropiat al Moscovei înaintea ofensivei militare ruse din Ucraina, Germania s-a distanţat de atunci de Rusia, sprijinind financiar şi militar Kievul în conflict.

La finalul lunii ianuarie, Berlinul a acceptat în cele din urmă să trimită un număr de tancuri Leopard în Ucraina, evoluţie majoră în sprijinul militar occidental pentru armata ucraineană.

În urmă cu exact un an, în primăvara lui 2022, la începutul lunii aprilie, Germania a expulzat 40 de diplomaţi ruşi care reprezentau, potrivit Berlinului, o ameninţare pentru ţara vest-europeană.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, activităţile de spionaj ruseşti în Germania s-au extins până la un nivel fără precedent în ultimii ani, potrivit serviciilor de securitate germane.

În 18 octombrie 2022, şeful agenţiei germane de securitate cibernetică, Arne Schönbohm, a fost destituit în urma apariţiei în presă a unor articole privind apropierea lui de o asociaţie de consiliere în securitate cibernetică, ea însăşi suspectată de legături cu serviciile de informaţii ruse.