MENIU

Tensiune socială în Franța: FURIE socială maximă! Mii de oameni scandează în centrul Parisului față de creșterea prețurilor și a scăderii nivelului de trai

Tensiune sociala în Franța. După două săptămâni de greve care au paralizat activitatea rafinăriilor și au creat cozi uriașe la benzinării, mișcarea de protest din Franța dă semne că se va extinde la alte sectoare ale economiei. 

Sindicatele au declanșat așa-numita furie socială. Mii de oameni protestează în centrul Parisului față de creșterea prețurilor și a scăderii nivelului de trai. În urmă cu puțin timp, au avut loc incidente violente: manifestanții s-au bătut cu jandarmii, au atacat magazine și au incendiat obiecte.

Au fost identificati aproximativ 200 de indivizi cu cagule care comit violenţe, potrivit poliției franceze. Oamenii s-au adunat în centrul capitalei pentru a cere salarii mai mari, care să atenueaze efectele inflației, dar și eliberarea greviștilor care continuă protestele la rafinării din cauza problemelor de aprovizionare cu combustibil.

De altfel, în ultimele zile, guvernul a depus eforturi pentru a găsi o soluție care să pună capăt grevelor din rafinarii, în încercarea de a readuce lucrurile la normalitate. În paralel, președintele Franței a venit cu critici vehemente la adresa Germaniei, pe care o îndeamnă la solidaritate europeană împotriva exploziei prețurilor energiei. Reacția lui Emmanuel Macron vine după ce cancelarul Germaniei, Olaf Scholz a prezentat un plan de susținere pentru gospodării și întreprinderi, în valoare de 200 de miliarde de euro. 

Mai multe articole despre:
proteste franta furie preturi