MENIU

Țara în care carnea de pui a devenit un lux: oamenii, îndemnați să mănânce ghearele, simbol al sărăciei extreme

Situația economică a Egiptului este atât de gravă, încât Guvernul le cere oamenilor să mănânce gheare de pui.

Cea mai populată națiune a lumii arabe suferă o criză valutară record și cea mai mare inflație din ultimii cinci ani, ceea ce face ca mâncarea să fie atât de scumpă, încât mulți egipteni nu își mai pot permite puiul, un aliment de bază, scrie adevarul.ro.

Prețurile păsărilor de curte au crescut de la 30 de lire egiptene (1,9 dolari) per kilogram în 2021 la până la 70 de lire egiptene (2,36 dolari) de luni, conform presei locale.

Prețurile în creștere au determinat Institutul Național pentru Nutriție să ceară oamenilor să treacă la mâncarea ghearelor de pui.

„Căutați alternative alimentare bogate în proteine, care vă vor economisi bugetul?” au întrebat specialiștii într-o postare pe Facebook luna trecută, enumerand o serie de articole începând cu picioare de pui.

Mulți egipteni sunt furioși că Guvernul le-ar cere să recurgă la alimente care sunt simboluri ale sărăciei extreme din țară. În Egipt, picioarele de pui sunt văzute ca fiind cele mai ieftine produse din carne, considerate de cei mai mulți deșeuri animale, mai degrabă decât alimente.

„(Am intrat) în epoca ghearelor de găină, a prăbușirii lirei egiptene… și a înecului în datorii”, a transmis pe Twitter Mohamed Al-Hashimi, o personalitate mass-media.

Dar alții par să asculte apelul. După recomandarea de a trece la picioare de pui, prețul unui kilogram de gheare s-a dublat la 20 de lire egiptene (0,67 USD).

Autoritățile spun că aproape 30% din populația Egiptului se află sub pragul sărăciei. În 2019, Banca Mondială a estimat însă că „aproximativ 60% din populația Egiptului este fie săracă, fie vulnerabilă”.