MENIU

”Sunt gata să fiu împușcat”. Tinerii din Rusia s-au ridicat împotriva lui Vladimir Putin

Proteste împotriva lui Vladimir Putin în Rusia

Mii de tineri din Rusia au manifestat duminică împotriva regimului de la Kremlin și au cerut boicotarea alegerilor prezidențiale care au un câștigîtor deja cunoscut, în persoana lui Vladimir Putin. Mai multe persoane au fost arestate, inclusiv liderul opoziției Aleksei Navalnîi, care a fost ulterior eliberat.

Protestele au avut loc în numeroase orașe ale Rusiei, din Moscova până în Vladivostok, cerând sfârșitul regimului Vladimir Putin, care se află la putere de aproape 20 de ani.

O victorie în alegerile prezidențiale din 18 martie, care este aproape garantată, îi va aduce acestuia încă 6 ani la Kremlin.

Cel mai mare protest a avut loc la Moscova, unde mulți manifestanți au și fost arestați. Aceștia veniseră deja pregătiți pentru un astfel de scenariu.

”Sunt gata să fiu împușcat, dacă se ajunge la asta”, a declarat Serghei Ivancenko, un tânăr de 27 de ani, potrivit Moscow Times.

”Putin era președinte înainte să ne naștem noi. E timpul pentru o schimbare”, a spus Nastia, o tânără de 15 ani.

Un alt protestatar avea două mesaje scrise cu un marker pe obraji: ”bani” și ”putere”. ”E tot ceea ce Putin dorește” a declarat acesta pentru Moscow Times.

Principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost reţinut duminică de poliţie la Moscova, la câteva minute după ce s-a alăturat susţinătorilor săi reuniţi în capitala Rusiei pentru a protesta împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, potrivit Agerpres.

"Tocmai m-au arestat. Nu are nicio importanţă. Veniţi pe Tverskaia. Nu veniţi aici pentru mine, ci pentru voi şi viitorul vostru", a scris el pe o reţea de socializare, în timp ce câteva mii de persoane manifestau pe teritoriul Rusiei împotriva preşedintelui Putin.

În pofida rezistenţei pe care o opuneau susţinătorii săi, Aleksei Navalnîi a fost urcat cu forţa într-un vehicul cu geamurile fumurii.

Duminică dimineaţa, poliţia a intrat cu forţa în birourile lui Navalnîi din Moscova, întrerupând o transmisiune live a manifestaţiilor din estul ţării, a anunţat echipa lui Navalnîi pe social media.

De asemenea, poliţia a arestat mai mulţi angajaţi ai organizaţiei înfiinţate de opozantul rus, Fondul de luptă Anticorupţie (FBK), precum şi susţinători ai lui Navalnîi din diferite regiuni, potrivit aceleiaşi surse, relatează AFP.

Autorităţile electorale din Rusia au stabilit că Aleksei Navalnîi nu poate candida la scrutinul din luna martie din cauza unei condamnări anterioare pentru infracţiuni financiare, pentru care a primit o pedeapsă cu suspendare.

Duminică seara, autoritățile l-au eliberat pe Navalnîi.

Avocata lui, Olga Mihailova, a spus că acesta va trebui să rămână în contact cu autorităţile, a informat agenţia de ştiri TASS, fără să dea alte detalii, menţionează dpa.

Mai multe articole despre:
Moscova Rusia proteste Vladimir Putin